Connect with us

Politika

BEČIĆ – TILIJE: “Crna Gora pokazala demokratsku zrelost”

Published

on

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas u online formatu sa Tilije. Predsjednica Predstavničkog doma Belgije Elijan Tilije kazala je da je Crna Gora u predvodničkoj poziciji u odnosu na druge zemlje Zapadnog Balkana, kao i da pregovori moraju biti strogi ali pošteni, isključivo na osnovu individualnih postignuća.

Sastanak, koji je organizovan u kontekstu protekle Konferencije predsjednika parlamenata država članica Evropske unije, bio je prilika da sagovornici nastave dijalog o brojnim započetim temama na margini konferencije.

Apostrofirajući spoljnopolitičke prioritete Crne Gore, Bečić je upoznao sagovornicu sa aktuelnostima i izazovima u pogledu reforme pravosudnog sistema.

Govoreći o evropskim integracijama, predsjednik Skupštine osvrnuo sena novu metodologiju, ističući da je Crna Gora jedina država kandidat sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima i potpuno usklađenom spoljnom i bezbjedonosnom politikom sa EU, te da je fokus nove parlamentarne većine usmjeren ka reformama u poglavljima 23 i 24.

Tilije je izrazila zadovoljstvo nastavkom crnogorske aspiracije ka EU i uputila ohrabrujuće porukeu pravcu ključnih reformi, sa akcentom na vladavinu prava. Naglašena je puna podrška Belgije crnogorskom putu prema EU i procesu pristupanja, uz konstataciju da je „Crna Gora u predvodničkoj poziciji u odnosu na druge zemlje Zapadnog Balkana, kao i da pregovori moraju biti strogi ali pošteni, isključivo na osnovu individualnih postignuća“.

Ona je naročito podstakla planove Crne Gore „kao mlade demokratije koja želi da napreduje“ i pohvaliladosadašnje uložene napore.

Uz poziv da posjeti Crnu Goru, sagovornici su razmijenili mišljenja o unapređenju ekonomske, privredne i turističke saradnje, sa posebnim osvrtom na dosadašnje belgijske investicije u sektoru turizma.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije