Connect with us

Politika

BLAŽIĆ: Uvesti otvorene liste i neposredne izbore

Published

on

Konačan stav o pitanjima registra prebivališta i boravišta, kao i državljanstva, pripada Odboru za izbornu reformu, rekao je za Pobjedu prof. dr Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije, i bivši član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koji je radio u prošlom skupštinskom sazivu.

“Pravno je nesporno da je Odluka Vlade o kriterijumima za sticanje državljanstva neustavna i nezakonita, jer Vlada nema ovlašćenja da uređuje „kriterijume“ koji su u nadležnosti zakonodavca”, poručio je Blažić.

Blažić je ocijenio da bi prijedlog Zakona o izboru odbornika i poslanika koji nije usvojen krajem 2020. godine, mogao biti dobra početna osnova za nužnu radikalnu promjenu izbornog sistema, ali se, kako je kazao, mora uskladiti sa ustavnim modelom otvorenih lista, te odvojiti državne izborne organe za državne izbore od lokalnih izbornih organa za lokalne izbore da bi se uskladili sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i njenom autonomijom.

Poručio je da se kroz otvorene liste izborni proces prilagođava i evropskom modelu izbora za Evropski parlament kada Crna Gora postane članica EU.

Blažić je članovima novog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu poručio da u izradi novog zakona o izboru poslanika i odbornika, kao i dugih zakona koji utiču na biračko pravo i izbore, obezbijede, umjesto uskostranačkih i ličnih interesa, ustavne principe iz člana 1 i 2 Ustava Crne Gore.

Blažić, na pitanje što očekuje od novog skupštinskog odbora, kaže da iz prethodnog iskustva – 22 godine prateći 15 reformi Zakona o izboru odbornika i poslanika koji je donijet 1988, a trenutno je u pripremi i 16. reforma, ne očekuje suštinske promjene u smislu usaglašavanja izbornog sistema sa Ustavom Crne Gore.

“Ovo se posebno odnosi na otvorene liste i neposredne izbore koji jasno proizilaze iz člana 4 Ustava Crne Gore koji uređuje suverenitet građana ali i član 45 koji uređuje biračko pravo – pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori, da se biračko pravo ostvaruje na izborima, da je biračko parvo opšte i jednako, te da su izbori slobodni i neposredni, a glasanje tajno. Takođe, član 83 precizno uređuje da Skupštinu čine poslanici koji se biraju neposredno, na osnovu opšteg i jednakog biračkog prava i tajnim glasanjem i da Skupština ima 81 poslanika”, kaže Blažić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije