Connect with us

Integracije

BLOKIRANO PROŠIRENJE EU: Crna Gora i Balkan na čekanju

Published

on

Pitanje proširenja se neće naći na agendi - Foto: esa.int

Zaključci ministara EU o proširenju zemalja Zapadnog Balkana blokirani su i oni danas neće definitivno biti usvojeni na sastanku Savjeta za opšte poslove EU (GAC), iako se to očekivalo – saznaje Pobjeda.

Izvor Pobjede iz Savjeta EU objasnio je da GAC ne može da usvoji zaključke koji su doneseni na video-konferenciji, a pisana procedura traje od 24 do 48 sati. Odluka o donošenju zaključaka bi, kako nam je objasnio izvor, morala da prođe i Odbor stalnih predstavnika EU (Coreper) da bi se o njoj moglo raspravljati na Savjetu, što sa ovim zaključcima nije slučaj.

Naime, Savjet opštih poslova usvaja zaključke o proširenju u decembru, ali ovaj put je, osim toga, trebao da se odobri pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. To znači da niti će biti usvojeni zaključci o proširenju, niti će dvije balkanske zemlje dobiti pregovarački okvir.

Bugarska je stavila veto na pregovarački okvir za Skoplje zbog bilateralnog spora istorijske prirode. Kako je Pobjedi objasnio diplomata iz Brisela, pojedine države članice nijesu dozvolile da Albanija napreduje u ovom kontekstu bez Sjeverne Makedonije, već smatraju da ove zemlje treba u pregovorima da budu zajedno.

Sagovornik Pobjede kazao je i da se pitanje proširenja neće naći ni na agendi sastanka lidera EU 27 koji na samit u Brisel dolaze 10. i 11. decembra, već će, kako je kazao, sastanak biti posvećen temama kao što su MMF, Bregzit…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije