Connect with us

Politika

BOJOVIĆ: Crna Gora u okrilju velikosrpske i populističke politike, devedeste nisu nikad otišle

Published

on

Izbori u Nikšiću su samo potvrda direktnog miješanja susjedne države, koja usput glumi proevropskog kandidata, čime se direktno ugrožava crnogorski nacionalni suverenitet. To je naravno skandalozno i za svaku osudu ali očekivati od aktuelne Vlade da se tome suprotstavi je krajnje naivno, baš kao što je iluzorno misliti i da će Brisel javno reći da je ispao tako geopolitički kratkovid. Istovremeno, ne očekujte da se URA suprotstavi svojim saveznicima jer je ova partija izabrala politiku relativizacije i revizionizma, sve dok se jednog jutra ne probudi kao skuvana žaba u velikosrpskom loncu, kaže u intervjuu Pobjedi Rade Bojović, osnivač Građanske inicijative „21. maj“ i nekadašnji koordinator Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru.

On smatra da se desila promjena na gore, koja je Crnu Goru gurnula u okrilje opasne, primitivne i razarajuće velikosrpske i populističke politike, pri čemu se nova vlast već suočila i sa verbalnim osudama svoje pravne politike od strane Brisela.

Bojović za Pobjedu kaže da je GI ,,21 maj“ nastala kao odgovor na ishod proteklih parlamentarnih izbora.

“Zabrinuti zbog dolaska na vlast velikosrpskih i populističkih stranaka i razočarani lošim držanjem državotvornih partija grupa građana je odlučila da pokrene osnivanje nadstranačkog, masovnog i neformalnog društvenog pokreta. Glavni cilj pokreta je afirmacija i zaštita vrijednosti bez kojih Crna Gora ne bi imala smisla, ali će pokret težiti i tome da kao samostalna građanska lista učestvuje na budućim parlamentarnim izborima. Inače, očekujemo da ovih dana GI „21. maj“ bude konstituisan, nakon čega slijedi izbor rukovodećih tijela Pokreta,” navodi on.

Bojović smatra da je partitokratska i koruptivna politika bivše vlasti iznjedrila ne samo nedavni izborni rezultat, već je ogorčila značajnu većinu građana, da bi na kraju razočarala i naše zapadne saveznike koji su pomogli smjenu Đukanovićeve vlasti.

“Svi ovi uzroci i razlozi na kraju su nas doveli u stanje da se moramo suočiti sa traženjem modela koji bi Crnu Goru vratio progresivnom političkom ishodu. Pritom, na tom putu se moramo osloboditi aktuelne vlasti i njenih klero-velikosrpskih pokrovitelja, baš kao što ne dolazi u obzir i restauracija DPS-ovog režima”.

Za tezu da je svaka promjena ljekovita Bojović kaže da je “glupa i demagoška”.

Promjene mogu da budu nabolje ili nagore, pri čemu su se u Crnoj Gori desile političke i društvene promjene nagore. Formirana je Vlada ispod skuta Srpske pravoslavne crkve, pritom groteskno nazvana ekspertskom vladom. Radi se o jedva skrpljenoj vlasti koja je pod stalnim pritiskom Vučića i njegovih velikosrpskih marioneta u parlamentarnoj većini i koja istovremeno zavisi od populista i revizionista iz Demokrata i URE”

On ne očekuje da se URA suprotstavi svojim saveznicima “jer je ova partija izabrala politiku relativizacije i revizionizma, sve dok se jednog jutra ne probudi kao skuvana žaba u velikosrpskom loncu.”

Bojović kaže da politike ključnih državotvornih stranaka, bez obzira na personalne promjene, nijesu obećavajuće i ne pružaju nadu.

“Nijesmo čuli ni riječ samokritike o unutrašnjim razlozima poraza DPS-a, dok istovremeno nema nagovještaja da će se SDP ili SD prizvati pameti osim što će čuvati svoje slabašne političke feude.”

Bojović poručuje da građani moraju shvatiti da samo progresivnim aktivizmom mogu nabolje mijenjati stanje u državi i društvu.

“Pasivnost ne vodi ničemu i u konačnom dovodi nas do toga da prosječni, neznalice i pohlepni upravljaju javnim resursima ili još i gore – da Crnu Goru predamo u ruke onima koji žele da od nje naprave marionetsku i zapuštenu ispostavu susjedne države”, zaključuje on.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije