Connect with us

Politika

BOJOVIĆ: Vrijeme je da ova Vlada, prije nego se raspadne, umanji štetu koju nanosi državi

Published

on

Namjera Vlade i resornog ministarstva da sprovede masovni postupak revizije prebivališta u Crnoj Gori u političkom smislu je jednostrana, neprihvatljiva i konfrontirajuća, pravno je nezakonita, tehnički je nerazumna, dok je u ustavnom smislu nesprovodiva – upozorio je u izjavi za Pobjedu osnivač Građanskog pokreta „21. maj“ i pravnik po struci Rade Bojović.

On objašnjava da, prvo, Zakon o registrima prebivališta i boravišta je, pored toga što svjedoči o uređenosti države i javne uprave, dio izborne regulative i kao takav ne bi smio da se mijenja bez konsenzusa ili kvalifikovane većine unutar političke klase.

Neće proći

– Neprihvatljiva je namjera da se sa minimalnom poslaničkom većinom i putem masovne policijske akcije našim iseljenicima sa boravištem u inostranstvu odjavi prebivalište u Crnoj Gori – kategoričan je Bojović.

Ovakva neuravnotežena politika, ističe naš sagovornik, neće proći u Crnoj Gori niti će imati razumijevanje Brisela.

– Drugo, volšebna ideja da svi građani ponovo prijavljuju svoje prebivalište, da bi se tako navodno pronašli oni koji su nastanjeni izvan Crne Gore, je para-totalitaristička operacija koja poništava stečeno pravo na prebivalište. Ovo je pravno neodrživo i u praksi bi se pretvorilo u sumanuto administriranje sa desetinama hiljada potencijalnih upravnih i sudskih sporova – upozorava Bojović.

Kategoričan je da građani „koji drže do svojih političkih i ljudskih prava ovakvu normu treba da masovno odbace i iskažu građansku neposlušnost“.

– Treće, Zakon o registrima prebivališta i boravišta, kao što to i baksuzni predlagač u svom obrazloženju jasno kaže, predstavlja dio mreže izborne regulative i bez njega nije moguće imati uredan birački spisak. Samim tim, ovaj propis se ne može donijeti bez 2/3 većine u parlamentu što znači da bez podrške opozicije nema promjena u izbornom sistemu. To dodatno svjedoči o uzaludnoj i nepromišljenoj vladinoj inicijativi. Zato je odista vrijeme da ova Vlada dođe sebi i prije nego što se potpuno raspadne i, nadam se što prije okonča svoj mandat, makar minimizira štetu koju svakodnevno nanosi Crnoj Gori – zaključio je naš sagovornik.

Iz Vlade, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova, najavili su izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta, kao i izmjene Zakona o državljanstvu, što je izazvalo burne reakcije javnosti, kako stručne tako i laičke, a oglasili su se i iz Brisela. Njihova poruka je da svaka promjena legislative u oblasti koja se odnosi na državljanstvo treba da bude sprovedena nakon širokih konsultacija i uz učešće svih relevantnih donosilaca odluka.

Portparol Evropske komsije Peter Stano poručio je i Vladi i da je sloboda okupljanja osnovno EU pravo, „ali treba da bude sprovedena bez negativnog uticaja na javno zdravlje i uz poštovanje vladavine prava i javnog reda“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije