Connect with us

Politika

BRAMERC: Rezolucija nije osuda bilo koje zemlje ili naroda

Published

on

Glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc kaže da je, nadavno u parlamentu usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, odličan dokument, koji kako dodaje, nije neprijateljski korak prema bilo kojoj državi ili narodu. Bramerc je crnogorskoj Skupštini čestitao na usvajanju Rezolucije i poručio da bi želio da i druge države, budu jednako hrabre kao Crna Gora i usvoje slične rezolucije.

Bramerc je, na konferencija „Pomirenje i suočavanje sa prošlošću na Zapadnom Balkanu”, naveo da Rezolucija o Srebrenici adresirala glavna pitanja – prepoznavanja žrtava i genocida i, kako dodaje, jasno ističe da se radi o individualnoj odgovornosti.

„Ovo nije osuda bilo koje zemlje ili naroda ovo je pitanje lične odgovornosti. Želio bih da vidim i druge države da budu jednako hrabre i da donesu Rezoluciju kao Crna Gora. Znam da se to dešava u jednom teškom i složenom političkom kontekstu, ali želim da čestita, Skupštini na tom koraku i taj korak nije neprijateljski prema bilo kome, prema bilo kojoj državi ili vladi, to je ono što žrtve zaslužju, da se genocid nazove genocidom“, zaključio je Bramerc.

Bošnjak: Rezolucija o Srebrenici korak ka pomirenju

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak kazala je da je nedavno usvajanje u parlamentu Rezolucije o genocidu u Srebrenicu korak naprijek ka pomirenju u regionu.

Bošnjak je na konferencija „Pomirenje i suočavanje sa prošlošću na Zapadnom Balkanu” kazala da je regionu potrebno pomirenje, posebno jer svi težimo EU integracijama.

„Rezolucija o Srebrenici je korak naprijed, jer sadrži ono što je bilo obolno za neke narode i sadrži odredbu koja kaže da se nijedan narod ne može smatrati genocidnim, već su odgovorni pojedinci“, poručila je Bošnjak.

Navodi i da je pravda spora i selektivna, ali kako dodaje zalagaće se za suočavanje sa prošlošću u Crnoj Gori.

„Mi u Crnoj Gori treba da počistimo svoje dvorište i to će biti pravi iskorak naprijed“, poručila je Bošnjak i dodala kako je Crnoj Gori potreban zakon o lustraciji.

„Ako bude selektivna pravda, onda je to najveća nepravda i tu pomirnja nema. Mislim da je ova promjena vlasti, koliko god teška bila poslije 30 godin zdrava“, navela je Bošnjak.

Glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc kaže da su neophodne snažnije reakcije u regionu te da je odgovornost je preduslov da se pomirenju da šansa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije