Connect with us

Integracije

DARMANOVIĆ: NATO i EU da pomognu integracione težnje u regionu

Published

on

Sa sastanka ministara vanjskih poslova: Darmanović - Autor: Ministarstvo vanjskih poslova
Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović saopštio je da NATO, zajedno s Evropskom unijom (EU), mora biti snažno angažovan na promovisanju evropskih i evroatlantskih vrijednosti i podršci integracionih težnji država regiona. On je danas učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova NATO, koji se putem video konferencije održava 1. i 2. decembra, saopšteno je iz njegovog resora.
Šefovi diplomatija NATO država članica razgovarali su o pitanjima od značaja za kolektivnu bezbjednost i odbranu, uključujući izazove koji dolaze iz različitih strateških pravaca. U tom kontekstu, posebna pažnja bila je posvećena Rusiji i situaciji u Avganistanu.
“Ministar Darmanović je potvrdio punu podršku Crne Gore dvostrukom pristupu NATO-a Rusiji, koji se zasniva na jačanju kapaciteta odvraćanja i odbrane, s jedne, i otvorenošću za dijalog, s druge strane. Govoreći o Avganistanu, šef crnogorske diplomatije je rekao da je Crna Gora podržala početak istorijskih mirovnih pregovora s talibanima, i izrazio nadu da će ovaj proces dugoročno dovesti do pomirenja, trajne stabilizacije i mira u ovoj zemlji. U pogledu Zapadnog Balkana, ministar Darmanović je naglasio da NATO, zajedno s EU, mora biti snažno angažovan na promovisanju evropskih i evroatlantskih vrijednosti i podršci integracionih težnji država Regiona”, navodi se u saopštenju.
Na današnjem sastanku, ministri vanjskih poslova su, takođe, razgovarali o procesu strateškog promišljanja „NATO 2030“ i razmotrili preporuke grupe eksperata za unapređivanje djelovanja Alijanse, posebno u pogledu jačanja njenog jedinstva, političke dimenzije i globalne uloge u narednom periodu.
“Ministar Darmanović je, na toj liniji, pozdravio proces koji reflektuje sposobnost NATO-a da se prilagođava i transformiše u skladu sa savremenim bezbjednosnim promjenama. Izrazio je uvjerenje da će implementacija preporuka doprinijeti da NATO bude jači i bolje pripremljen za suočavanje s aktuelnim i budućim izazovima”, piše u saopštenju.
Imajući u vidu završetak mandata, Darmanović se zahvalio ministrima NATO članica na saradnji i naglasio “da Crna Gora ostaje posvećena i kredibilna saveznica s jasnom privrženošću evroatlantskim vrijednostima”.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije