Connect with us

Politika

DI MAJO: Italija će nastaviti da promoviše evropski put Crne Gore

Published

on

Foto: politico.eu

Italija će nastaviti da snažno promoviše evropski put Crne Gore, kazao je ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje te države Luiđi di Majo na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Di Majo je pozdravio dosadašnje napore Crne Gore u okviru evropske integracije.

„Uniji je potreban entuzijazam i eurofilstvo našeg društva“, kazao je Di Majo.

On je rekao da će Italija ostati snažan zagovornik politike proširenja, i da očekuje da će Crna Gora biti prva sljedeća članica Evropske unije (EU).

Di Majo je dodao da crnogorska Vlada može da računa na ekspertsku pomoć italijanskih kolega, posebno kada je riječ o implementaciji projekata koji se sprovode u okviru EU Investicionog fonda za Zapadni Balkan.

On je naglasio da dvije države razvijaju sadržajnu saradnju, kojoj su dodatan impuls dali projekti poput izgradnje podmorskog elektroprenosnog kabla, kao još jednog mosta između EU i Zapadnog Balkana.

U kontekstu jačanja ekonomskih odnosa, Di Majo je predložio organizovanje biznis foruma između crnogorskih i italijanskih kompanija.

„Veliki potencijal za unapređenje bilateralne saradnje vidimo u pokretanju i sprovođenju projekata u oblasti inovativnih tehnologija“ istakao je Di Majo.

On je naveo da je, u što skorijem roku, potrebno intenzivirati komunikaciju na ministarskom, ekspertskom i radnom nivou.

Radulović je kazao da je zadovoljan činjenicom da je to prva posjeta ministra vanjskih poslova jedne od država članica Kvinte, i da dvije države odlikuje duga tradicija prijateljskih i partnerskih odnosa.

On je, imajući u vidu snažne istorijske i kulturne veze, istakao da postoji veliki potencijal za dalje unapređenje sveukupne saradnje najbližih susjeda.

Radulović je akcentovao da vanjska politika dvije države počiva na istim i sličnim osnovama a to su, kako je naveo, odnosi sa NATO i EU, regionalna odnosno saradnja u mediteranskom regionu, kao i posvećenost ljudskim pravima.

„Naše zemlje dijele iste vrijednosti, stoga izuzetno cijenimo čvrstu podršku Italije evropskim aspiracijama Crne Gore, i vjerujemo da će se ona nastaviti u predstojećem periodu“, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, EU nije cjelovita bez Zapadnog Balkana, pa je u interesu svih promovisanje politike proširenja.

Radulović je, kako se navodi, naglasio značaj dinamiziranja ekonomske saradnje na bazi postojećeg pravnog okvira.

“I predložio formiranje Zajedničkog komiteta o realizaciji programa i projekata strateške saradnje kroz koji bi se osnažila projektna saradnja i privukle italijanske investicije”, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije