Connect with us

Politika

DIJASPORA VLADI: “Namjera legalizovati etničko čišćenje Bošnjaka i Albanaca”

Published

on

Predstavnici nekoliko bošnjačkih udruženja iz Sjedinjenih Američkih Država uputili su otvoreno pismo čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti kao i Delegaciji EU u Crnoj Gori, a povodom, kako navode namjeri Vlade Crne Gore da mijenja Zakon o registrima prebivališta i boravišta.

Otvoreno pismo uputili su predsjednicima Skupštine i Vlade Aleksi Bečiću i Zdravku Krivokapiću kao i potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću.

“U ime svojih članova – državljana Crne Gore, izražavamo zabrinutost, ali i odlučno protestujemo zbog namjere Vlade Crne Gore da mijenja Zakon o registrima prebivališta i boravišta, kojim će se defakto većini iseljenika i dijaspore iz Crne Gore oduzeti pravo glasa u Crnoj Gori”, navode predstavnici dijaspore u pismu.

Kažu da su svjesni da je pomenuti zakon samo uvertira za usvajanje Zakona o državljanstvu, te da se usvajanjem ta dva zakona namjerava legalizovati, kako kažu “ratom i policijskim represalijama provođeno etničko čišćenje Bošnjaka i Albanaca koje traje više od stoljeća, dok je poseban politički cilj postignut ratnih ‘90-tih godina prošlog stoljeća”

”Mi prognani građani Crne Gore, zahtijevamo usvajanje Zakona o lustraciji, da se utvrdi odgovornost svih onih koji u Crnoj Gori imaju udjela u zločinima ’90-tih, kao i hapšenje i procesuiranje odgovornih. Nakon toga će se lako utvrditi zašto primjerice danas ima više Plavljana i Gusinjana u New Yorku nego u samom zavičaju, zašto građana bihorske regije i Rožaja ima više u Luksemburgu i drugim državama Europe nego u svome zavičaja. Ako na osnovu istine bude i sudske pravde, lako će se utvrditi vojno-policijski obim terora, nasilja, zločina, koji je posebno vladao u Bukovici i cijeloj Općini Pljevlja 1992. i 1993., kada je život Bošnjaka bio jeftiniji od puščanog zrna, dok je njihova imovina popljačkana i porušena, kao i džamije porušene i spaljene”, poručuju Bošnjaci u otvorenom pismu.

Očekuju od Vlade i Skupštine da obnove porušene islamske svetinje i privatne kuće i objekte koji su porušeni u vojno-policijskoj akciji, a Crna Gora, koja kako kažu “kao ono nije bila u ratu!”

“Kao Vlada Crne Gore, ili kako ste sebe najavili kao “vlada eksperata”, umjesto da domaćinski širom otvorite vrata države Crne Gore i pozovete sve one koji su ratnom politikom proganjani i nastanili se u državama širom svijeta, vi potezima šovinističkih pobuda svjesno radite na našem potpunom zatiranju tragova, što svjedoči pokretanje inicijative izmjene Zakona o registrima prebivališta i boravišta, što otvoreno tvrdimo da ne predstavlja ništa drugo do svojevrsnu pravnu igru legaliziranja trodecenijske politike etničkog čišćenja tzv. manjinskih naroda, Bošnjaka i Albanaca, od strane prethodnih vlada kojima u cijelom periodu dominira jedna ista ideološko-politička struktura”, poručuju iseljenici u otvorenom pismu.

Smatraju i da, ako izmjene zakona budu usvojene, ne mogu duže opstati, jer se, kako kažu, radi o zakidanju izbornog prava velikog broj građana – državljana Crne Gore, koji se zbog navedenih okolnosti smatraju žrtvom političkih i socio-ekonomskih diskriminacija.

“Sudska praksa Međunarodnog suda u Strasburu, ukazuje da se radi o neotuđivom izbornom pravu koje proizlazi iz lojalnosti građanina državi, i kada se nalazi u inostranstvu, što je u našem slučaju višestruko dokazano”, poručuju u pismu.

Vlada Crne Gore, kako kažu, mora da ima u vidu njihovu nepokolebivu orijentaciju da su neotuđivi dio autohtonog naroda kojem pripadaju i neotuđivi nacionalni elemenat Crne Gore.

“I da ničim neće uspjeti da nas udalji od našeg topraka i zemlje, gdje god da trenutno živimo i boravimo. Iz tog razloga, još jednom pozivamo Vladu CG da odustane od namjere da nas, koji smo već dovoljno diskriminisani jer smo morali napustiti svoju zemlju, dodatno diskriminiše oduzimanjem i prava glasa za sada, a sutra oduzimanjem državljanstva, i na taj način pokaže da vladavina prava za koju se zalaže, ne počiva na oduzimanju već na očuvanju i proširivanju građanskih i ljudskih prava”, poručuje dijaspora u otvorenom pismu.

Pozivaju sve parlamentarne stranke u Skupštini Crne Gore da odbace sve rasprave po ovim pitanjima.

“Posebno pozivamo i apelujemo na Delegacije EU u Crnoj Gori i međunarodne institucije da ne budu nijemi posmatrači i saučesnici u legaliziranju etničkog čišćenja, već da svojim uticajem zaštite građane Crne Gore, bošnjačke i albanske nacionalosti, ali i drugih naroda kojima se nastoji nanijeti nepravda”, zaključuje se u otvoreno pismu.

Pismo potpisuju Muharem Purišić, predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne aosicjacije (BANA),Smajle Srdanović, predsjednik Islamske zajednice & Kulturunog centra Plav-Gusinje u New Yorku, Ismet Pjetrović (s.r), predsjednik Islamskog centra Monticello, NY, Dr. Mersim Ziljkić (s.r), portparol BANA, Fadil Šabanović, predsjednik Bošnjački islamski kultirni centar Astorija, NY Esad Krcić gl. urednik Bošnjaci.Net / Bosniaks.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije