Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ: Crna Gora će biti snažnija u otporu nacionalizmu

Published

on

Promjena vlasti u Crnoj Gori na kraju će se pokazati kao dragocjena za Crnu Goru, koja će biti snažnija u otporu nacionalizmima kojima se odupiremo građanskom politikom, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku sa predsjednikom Vlade Slovačke Eduardom Hegerom.

Đukanović je poželio uspjeh u radu vlade Slovačke čiji napredak i razvojne ciljeve kao zemlje uzora za Crnu Goru pažljivo pratimo.

“Ponovio je zahvalnost za podršku u procesu osamostaljenja, prijema u NATO i evropskom putu na kojem prednjačimo kao aspiranti. Ukazujuci na ozbiljne posljedice pandemije, prije svega po zdravlje stanovništva, ali i ekonomiju, što dijelimo sa Slovačkom, iskazao je uvjerenje da ćemo po njenom okončanju povratiti razvojni zamajac koji smo pažljivo gradili u proteklih 15 godina, posebno u oblasti infrastrukture, energetike, turizma, i to uz saradnju sa inostranim investitorima koji su dobrim dijelom iz EU, i donose nam nove standarde”, navode iz Predsjedništva.

Istovremeno Predsjednik je pozvao slovačke turiste, tradicionalne goste Crne Gore, da posjete našu zemlju.

On je naglasio da je Crna Gora uz ekonomski razvoj posvećena i reformama koje treba da nas dovedu do članstva u EU uz podršku partnera koji razumiju region i njegovu potrebu za prevazilaženjem deficita na putu integracija.

Predsjednik slovačke vlade je uz snažnu prijateljsku i partnersku podršku Crnoj Gori podsjetio da je i Slovačka prolazila težak put pregovora i kazao da neće biti zadovoljni stavovima o odgađanju proširenja, već će stvarati pritisak da se pregovori nastave i Crna Gora postane članica EU.

Slovačka snažno podržava reforme i napredak Crne Gore i spremna je na saradnju u oblasti ekonomije, infrastrukture, turizma i digitalizacije, naglasio je Heger.

“Dvije bliske zemlje imaju perspektivu snaženja saradnje, a Crna Gora je omiljena destinacija Slovaka”, kazao je Heger.

Iskazao je spremnost i za razmjenu iskustava u jačanju vladavine prava, imajući u vidu slične procese u obje države. Posebno se interesovao za predsjednikovo viđenje prilika u regionu i aktuelnu situaciju nakon promjene vlasti u Crnoj Gori.

Predsjednik je istakao da će se na kraju pokazati da je ovo iskustvo dragocjeno za Crnu Goru, koja će biti snažnija u otporu nacionalizmima kojima se odupiremo građanskom politikom.

“Uz zahvalnost premijera Hegera za priliku da čuje analizu predsjednika koja je, kako je rekao, dragocjena i za susrete Višegradske grupe i za evropskim stolom, izražen je interes za nastavak dijaloga i njegova spremnost da posjeti Crnu Goru”, zaključuju iz Predsjedništva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije