Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ: Državni temelj CG će izdržati iskušenje

Published

on

Crnogorski državni temelj je pouzdan i izdržaće i ovu probu i iskušenje kroz koje sada prolazi, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u emisiji “Da je vječna” TVCG, posvećenoj posvećenoj 15 godina od obnavljanja nezavisnosti. Potrebno je krenuti u dalju izgradnju institucija kako bi dobili jednu pošteniju i pravedniju Crnu Goru, poručuju sagovornici TVCG.

“Ja sam optimista, ja mislim da je crnogorski državni temelj pouzdan i da će izdržati ovu probu, a tome me još više uvjerava sposobnost svih političkih i društvenih potencijala u Crnoj Gori da branimo ono što su tekovine savremene Crne Gore i ono što je zaloga bolje budućnosti Crne Gore”, kazao je Đukanović.

Predsjednik je ponovio kako je svjestan da se, od obnove nezavisnosti, moglo više postići, iako je, kako dodaje, jasno da se u 15 godina ne može nadoknaditi ono što je propušteno u vijekovima.

“CG će biti još demokratski zrelija”

Ono što je opominjuće kada su u pitanju nedovoljna ostvarenja su, kako kaže, rezultati na planu prevazilaženja društvenih podjela u Crnoj Gori.

“Jako dobro znamo da je za savladavanje tih razlika, koje su uglavnom identitetskog karaktera, potrebna jedna sveobuhvatna državna politika koja mora biti adekvatno finansijski i budžetski servisirana. Mislim na politiku u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja, ukupnu identitetsku politiku. Nije ovo bilo vrijeme u kojem smo mi raspolagali svim potencijalima da bi to mogli uraditi”, saopštio je Đukanović.

Crna Gora će, nakon ovog iskušenja, biti demokratski još zrelija i nastaviće još odlučnije da se kreće putem evropskog razvoja, poručio je Đukanović.

“CG od svih u regionu najbliža EU”

Tadašnji specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak je ocijenio da je Crna Gora danas, 15 godina od obnove nezavisnosti, najviše odmakla na putu ka EU od svih država regiona.

“Taj proces je usporio u posljednje četiri godine, a to je zbog toga što je EU procijenila da nije bilo dovoljno napretka u Poglavljima 23 i 24, što je vladavina prava, nezavisnost sudstva, ali moramo priznati da su to najteža poglavlja i djelovi pristupanja”, poručio je Lajčak u emisiji TVCG.

On je ponovio da Brisel apsolutno podržava evropsku budućnost Crne Gore.

“Crna Gora je na najboljem putu da taj proces završi i postane prva naredna članica EU”, kazao je Lajčak.

“Napraviti pravičniju i pošteniju CG”

Predsjednik Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Miodrag Živković ocijenio je “da smo imali odgovorne, nezavisne i profesionalne državne institucije, nikad nam se ovo 2020. ne bi desilo”.

Zato je cilj urediti državu tako da više nikada ne bude kao Crna Gora od 2006. do 2021, navodi bivši lider Liberalnog saveza.

“Da krenemo sa izgrađivanjem institucija kakve zaslužuje ova država, da krenemo sa jednom pravičnijom i poštenijom Crnom Gorom i da krenemo sa razvojem Crne Gore, sa emancipacijom i obrazovanjem i svim onim što nam je nedostajalo od obnove nezavisnosti do danas”, poručio je Živković za TVCG.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije