Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ SA NEREZIDENTNIM AMBASADORIMA: Crna Gora sljedeća članica EU

Published

on

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas u Budimpešti sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima osam zemalja: Estonije, Filipina, Gruzije, Irske, Kolumbije, Letonije, Tajlanda i Pakistana, koji nerezidentno pokrivaju Crnu Goru iz Mađarske.

Đukanović je zahvalio ambasadorima za odziv i iskazao zadovoljstvo što je u okviru zvanične posjete Mađarskoj u prilici da se sretne sa njima i na taj način održi kvalitetnu komunikaciju Crne Gore i ambasadora.

Kako su kazali iz kabineta predsjednika, on je naglasio da Budimpešta za Crnu Goru predstavlja važan diplomatski centar imajući u vidu da je tu sjedište tri zemlje članice EU, od kojih su dvije i članice NATO i jedna zemlja je aspirant za članstvo u NATO.

Naglasivši da je njegova posjeta Mađarskoj, prva zvanična od proglašenja pandemije, Đukanović je izrazio očekivanje da je vrijeme spoljnopolitičkih odnosa na daljinu pri kraju i da se stvaraju uslovi za živu diplomatiju.

”Mađarska kao dobar i odgovoran susjed veoma snažno podržava napore i Crne Gore i regiona na planu integracije, što se u Crnoj Gori visoko cijeni, jer vjerujemo da će naš region imati stabilnost i prosperitet kada bude u EU i NATO. Iako registrujemo usporavanja u procesu proširenja, vjerujemo da će Crna Gora biti prva sledeća članica EU”, poručio je Đukanović.

On je govorio o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori izrazivši optimizam da je pred nama period konsolidacije ekonomskih prilika i vraćanje na teren razvoja koji je do prošle godine bio veoma dinamičan, navodi se u saopštenju.

Iskazao je i uvjerenje da Crna Gora ima sve predispozicije da nakon uspješnog okončanja borbe protiv korona virusa, opet bude jedna od najdinamičnijih ekonomija u našem dijelu Evrope.

Đukanović je upoznao ambasadore i sa aktuelnim unutrašnjim političkim pitanjima i ponovio svoju posvećenost funkcionalnoj kohabitaciji koja je u interesu Crne Gore i njenih građana uz imperativ da Crna Gora ostane stabilno na evropskom i evroatlanstkom kursu.

”Ambasadori su zahvalili Predsjedniku i crnogorskoj ambasadi kao domaćinu za priliku da se sastanu i čuju dragocjenu analizu prilika u Crnoj Gori i regionu, uz očekivanje da će po smirivanju epidemiološke situacije ubuduće češće moći da dolaze u Crnu Goru i snaže međudržavne odnose”, navodi se u saopštenju.

Đukanovuć je ponovio poziv ambasadorima da što češće budu u Crnoj Gori, i da se kontinuiranim dijalogom pospješuje međudržavna saradnja.

Predsjednika Đukanovića sjutra će uz najviše državne i vojne počasti dočekati predsjednik Mađarske Janoš Ader.

Tokom boravka u Budimpešti, Predsjednik će imati susrete i sa predsjednikom vlade Viktorom Orbanom i predsjednikom parlamenta Laslom Kovero.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije