Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ: Srbija ugrožava suverenitet nezavisnih država kao i 90-tih, spriječićemo tu destrukciju

Published

on

Foto: Milo Đukanović / Facebook

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je danas da će DPS  podržati smjenu aktuelnog ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava  Vladimira Leposavića i glasati za Deklaraciju o Srebrenici u parlamentu. On je naglasio i da Srbija ugrožava suverenitet nezavisnih država u regionu kao i 90-tih godina prošlog vijeka.

Odgovarajući na pitanje da li će DPS prekinuti bojkot kada se bude u parlamentu glasalo za smjenu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića Đukanović je rekao da je DPS državotvorna partija.

“DPS je državotvorna partija koja je iznijela najveći dio političkog tereta u obnovi nezavisnosti. Iz bilo koje pozicije nastavićemo da se ponašamo odgovorno prema interesima Cren Gore. Mi imamo uslovno rečeno tešku obavezu da nešto u čijem smo stvaranju presudno uticali da sada branimo. Nismo propustili nijedno iskušenje da potvrdimo ovakvo ponašanje. Nemojte da imate nikakvu sumnju da će DPS biti u stanju pripravnosti i odgovornosti da doprinese ovakvoj percepiciji Crne Gore u međunarodnoj javnosti i da spriječi bilo koga da baci sumnju da bi promjena vlasti mogla pokvariti proevropski imidž Crne Gore. Nijesmo izostajali niti ćemo izostati kada god to bude potrebno”, poručio je Đukanović nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Govoreći o odnosima Crne Gore i Srbije Đukanović je kazao da trenutno taj odnos liči na odnos iz devedesetih godina.

“U Beogradu sam mnogo puta nailazio na nerazumijevanje za moje stavove. Ja sam bio akter politike i devedestih, to predstavlja opterećenje sa jedne strane i iskustvo sa druge , da ne napravim greške koje su se pravile u tom periodu. Odnos Srbije prema Crnoj Gori liči na odnos iz devedesetih. Ugrožava se suverenitet nezavisnih susjednih država a epilog te politike devedestih znamo. Nadao sam se da nećemo doči u rizik da se te greške ponove. Ponavljaju se, ali se nadam da ćemo uz našu odgovornost i prirodnih naših saveznika spriječiti da destrukcija dobije na zamahu”, naveo je on na konferenciji za novinare nakon susreta .

Komentarišući potez premijera Zdravka Krivokapića ne potpiše Temeljni ugovor Đukanović je naveo da smatra da je važno da se potpisuju ugovori države i vjerskih zajednica.

“Loše je da je sadržaj Ugovora tajan. Sadrzaj temeljnog ugovora mora da bude u skladu sa Ustavom Crne Gore”, poručio je Đukanović.

Izvor: CDM

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije