Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ: Učinci nove vlasti na štetu multietničke Crne Gore

Published

on

Foto: Predsjednik

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da je nova vlast na ekonomskom, političkom i vrijednosnom planu ostvarila učinke ispod očekivanja, na štetu građana i multietničke i evropske Crne Gore

Đukanović je na radnom ručku sa ambasadorima zemalja članica EU u Crnoj Gori, na poziv šefice Delegacije EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope, istakao da je Crna Gora od pouzdanog i stabilnog lidera regiona, postala zemlja sa ocjenama da treba jasnije da konsoliduje geopolitičku orjentaciju i da je sve teže predvidiva.

Predsjednik je rekao i da Crna Gora nema važnijeg partnera od Evropske unije (EU), te da jedino nastavak procesa proširenja može učvrstiti stabilnost i evropsku perspektivu regiona.

On je rekao da je za izgradnju evropske svijesti na Zapadnom Balkanu neophodan snažniji podsticaj EU.

Uz ocjenu da ni na ekonomskom planu nema jasne vladine politike oporavka, iskazao je zabrinutost zbog sve dubljih i oštrijih podjela u društvu.

“Crna Gora nema važnijeg partnera od EU i jedino nastavak procesa proširenja može učvrstiti stabilnost i evropsku perspektivu regiona”, poručio je Đukanović.

On je ponovio spremnost da u okviru svojih ustavnih nadležnosti doprinese efikasnom funkcionisanju kohabitacije, što kako je kazao, zahtijeva učenje međusobnom poštovanju i partnerskom radu u interesu razvoja društva.

Zaključio je da je i poslednja sjednica Parlamenta još jednom pokazala da ovako heterogena struktura vladajuće koalicije ne može učvrstiti građansku Crnu Goru, posvećenost reformama i dinamičan napredak ka EU, napominjući da je trenutak za ohrabrenje političkih snaga na evropskoj platformi, kako bi se spriječila dalja stagnacija Crne Gore.

Prvi čovjek države je iskazao zadovoljstvo poboljšanom epidemiološkom situacijom i zahvalio EU na doprinosu procesu imunizacije u Crnoj Gori kroz mehanizam donacije vakcina, uz dalji podsticaj evropskim partnerima za pojačanu distribuciju vakcina.

“Ohrabruje trenutna situacija, ali i dalje treba držati strogu pažnju, naročito u kontesktu turističke sezone, jer se pandemija neće završiti dok se u svakom kraju svijeta situacija ne stavi pod kontrolu”, kazao je predsjednik.

Ambasadorka Popa je uz zahvalnost Đukanoviću što se odazvao pozivu, kao i otvoreni i iskreni pristup, pozdravila njegovo aktivno učešće na regionalnim sastancima u posljednje vrijeme, ističući da je Crna Gora veoma prisutna na evropskoj agendi.

Ona je podsjetila na izdašnu finansijsku pomoć našoj zemlji u borbi sa pandemijom, kao i kroz zajmove i grantove i podsticaj bilateralnim inicijativama država članica.

 

Uz poruku da EU očekuje opipljiv napredak od, zemlje koja prednjači, naglasila je da EU želi da vidi Crnu Goru u EU što prije i da će podržati njen napredak u reformama, naglašavajući da je proces pristupanja dvosmjerna ulica benefita i obaveza.

Ambasadori EU zemalja su se interesovali za proces postavljenja ambasadora i mogućnosti za njegovu deblokadu naročito u pogledu popunjavanja pozicije u Briselu; zatim, o pravcima djelovanja za izlazak iz političke krize koja utiče na evropski put Crne Gore; očekivanjima uoči Samita Berlinskog procesa; i šta Evropa može da uradi kako bi popustile tenzije i smanjilo se  širenje eksternih medijskih uticaja koji targetiraju Predsjednika i druge institucije i političare.

U kontekstu završetka predsjedavanja EU, ambasadorka Portugalije je kazala da je postignuta većina ciljeva tokom predsjedavanja ističući da se od Crne Gore očekuju opipljivi rezultati za šta će imati podršku te zemlje.

Učesnici radnog ručka na kraju susreta nazdravili su slovenačkom preuzimanju predsjedavanja EU, uz dogovor da i u tom mandatu nastave razgovor sa Predsjednikom države.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije