Connect with us

Politika

DODIK: U potpunosti podržavam ideju o stvaranju srpskog sveta

Published

on

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je za agenciju Srna da u potpunosti podržava ideju o stvaranju takozvanog ‘srpskog sveta’ koja, kako je rekao “nije usmjerena protiv bilo koga i jedini joj je cilj saradnja i očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta”.

Ideju o stvaranju srpskog sveta iznio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, a Dodik je rekao da pozdravlja tu ideju jer je ona “patriotska i nema nikakve teritorijalne pretenzije”.

“Ova ideja je s ciljem saradnje i očuvanja srpskog identiteta, jezika, kulture, što su uradili mnogi narodi prije nas i niko nije pravio problem oko toga, a kada tu ideju iznesu Srbi odmah se diže galama i tenzija”, rekao je Dodik.

Vulin je u nedjelju 18. jula na skupu povodom 13. godišnjice Pokreta socijalista čiji je lider, rekao da je “zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta – da objedini Srbe gde god oni budu živeli”.

Prethodno su na izjavu Aleksandra Vulina reagovali brojni zvaničnici u BiH.

Izjave o ‘srpskom svetu’ podsjećaju na devedesete godine, ocijenio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović, i dodao da je riječ o zagovornicima nakardne, fašistoidne ideje čije se posljedice mogu vidjeti u Prijedoru gdje je 20. jula ukopano 12 žrtava iz proteklog rata.

“Svi kreatori te velikodržavne politike trebaju uvijek imati na umu dvije stvari kada je u BiH u pitanju – kako su završili oni koji su takve politike zagovarali u prošlosti. U Hagu i na smetlištu istorije. Neka dobro znaju da mi više nikada sebe nećemo dovesti u poziciju da budemo iznenađeni”, rekao je Džaferović.

Ministarica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković poručila je da očekuje da se Vučić odmah ogradi od Vulinovih izjava.

Ukoliko to ne učini, smatra Turković, samo će potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji.

Komentarišući kritike upućene Vulinu iz zemlje i regiona predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ocijenio da nije u pitanju hajka na Vulina već na Srbiju.

Vučić je kazao da je zvanična državna politika ona koja govori da su granice Srbije nepovredive, a da se Beograd ne bavi tuđim granicama.

“Svaki put kažu to su Vučić i Srbija jer moraju u Srbiji da nađu krivca za sve. Zato je važno da ljudi znaju šta je zvanična politika Srbije, to je ona koja govori da su granice Srbije nepovredive, a tuđ granice nas ne zanimaju. Moramo da čuvamo svoje i da na jasan i nedvosmislen način pokažemo šta je naša politika”, rekao je Vučić za televiziju Pink u Briselu poslije neuspjeha nove runde dijaloga sa predstavnicima vlasti u Prištini.

Dodik je za Srnu govorio i o najavi turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da će pojačati lobiranje za nezavisnost Kosova. On je rekao da taj problem ne može riješiti priznanjem, već dijalogom Beograda i Prištine.

1 Comment

1 Komentar

  1. RIR

    21.07.2021. at 19:00

    Neopjevana budaletina sa velikom i praznom glavurdom…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije