Connect with us

Politika

DOK JE PARLAMENTARNA VEĆINA SASTANČILA: Premijer u episkopskoj rezidenciji “jača” poziciju

Published

on

Premijer Zdravko Krivokapić posjetio je u episkopskoj rezidenciji u Nikšiću novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija isti dan kada je u parlamentu, na sastanku lidera parlamentarne većine, tražena njegova ostavka.

Krivokapić je, na sastanku u četvrtak, novoizabranom episkopu budimljansko-nikšićkom poželio puno uspjeha u pastirskoj službi u povjerenoj mu eparhiji, istakavši da će Vlada Crne Gore, kako je i obećao u predizbornoj kampanji, pomoći u obnovi Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog i platoa ispred Hrama.

Tajming posjete Krivokapića Metodiju nije slučajno organizovana u istom danu kada su lideri DF-a na sastanku lidera tražili ostavku premijera i formiranje nove vlade sa političarima. Ukoliko izostane dogovor, predložili su nove izbore u decembru.

Premijer je u četvrtak javno priznao da mu se niko od lidera nije odazvao na sastanak, pa je posjeta episkopu Metodiju u cilju jačanja njegove pozicije pred drugi krug komplikovanih pregovora o rješenju parlamentarne i institucionalne krize. Tim prije što mitropolit Joanikije, pod pritiskom Beograda, sve češće otvoreno kritikuje Krivokapića, pa se kod podržavalaca vlasti lagano stvara slika da premijeru SPC, koja je uticala da Krivokapić postane predsjednik Vlade – okreće leđa.

Vladika Metodije, kako je saopšteno iz Vlade, izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da u posjeti Eparhiji budimljansko-nikšićkoj i njemu kao novoizabranom episkopu ima predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića.

– To je već presedan kada govorimo o odnosu SPC i vlasti u Crnoj Gori, koja u proteklih 30 godina nije pokazala da uvažava našu Crkvu. Zahvalan sam Vam zbog izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nijesam bio u prilici da to učinim ranije i nadam se da će i temeljni ugovor između Crne Gore i SPC biti potpisan uskoro – kazao je Metodije.

Episkop budimljansko-nikšićki saopštio je da je premijeru rekao da njihova eparhija nema namjeru da se bavi politikom, niti da utiče na političke procese.

– Nama kao crkvi je važno da u Crnoj Gori svi narodi, pa i naši vjernici, uživaju prava i slobode koja su garantovana i Ustavom i evropskim konvencijama o ljudskim pravima. Vrlo sam zadovoljan što o tome gotovo identično razmišljate i Vi kao premijer i što je opredjeljenje ove vlade upravo promocija prava i pravde – zaključio je Metodije.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije