Connect with us

Politika

DPS O VLADI: Građani da se zapitaju kuda ide Crna Gora

Published

on

Foto: Mediabiro

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednik Kluba poslanika te partije Danijel Živković trenutno stanje u državi ocijenio je neizdrživim. On smatra da ono vodi državu u dodatnu nestabilnost i tezije a najviše, kako je kazao, trpe građani i provreda.

Građani, kao je dodao, sada mogu da vide kako se ponaša neodgovorna vlast.

“Prethodnih šest mjeseci vlast je provela u borbi protiv kovid krize. Ipak veliki je broj preminulih za šta odgovornost treba da snosi i Ministarstvo zdravlja”, kazao je Živković.

Analizirajući pola godine rada vlade u oblasti ekonomije Živković je ocijenio da se Crna Gora nalazi pred ekonomskim ambisom.

“Nema budžet, ima najveći broj nezaposlenih od 2006, štrajkove, ugašenu avio kompaniju, tajno zaduženje od 750 milona eura koje se troši na javnu potrošnu, zaustavljene investicije, nema investicija koje bi obezbijedile nova radna mjesta”, kazao je Živković i dodao da bi svaki građanin trebao da se zapita kuda Crna Gora ide.

On je dodao da se, kako je kazao, ucjenjivačka politika većeg dijela vladajuće vežine pokazala usvajanjem tužilačkih zakona.

“Unižen je međunarodni integritet Crne Gore, ruši se dostojanstvo Vlade a na to nema odgovora, ruši se dilomatska, mreža, na udaru su antifašizam, osnovne vrijendosti koje su krasile Crnu Goru, gdje će Crna Gora završiti ako vlada nastavi ovako”, dodao je Živković.

On je istakao da DPS sagledavajući dosadašnji rad vlade nije uspio da nađe ni jednu dobru stvar.

“Vidimo kakva su dešavanja oko Temeljnog ugovora, vidimo unižavanje dostajava Crne Gore, međusobno se sukobljavaju, svako malo neko od služenika uništava državnu imovinu”, kazao je Živković i još jednom pozvao građane da se zapitaju kakvu vlast imamo i kako da odgovorimo na njeno ponašanje.

Primijetili su, kaže da je osnovni revanšizam i obračun sa nosiocima evropske politike.

“Želi se zatrijeti ideja koju je uspostavio DPS”, kazao je Živković i dodao da se uzdiže građanska Crna Gora.

“Građani treba da stanu u odbranu antifašističkih vrijednosti i multietničke Crne Gore”, zaključio je Živković.

Poslanik Nikola Rakočević je ocijenio da je, od kada imao novu vladu, ekonomija u zapećku i dodao da je za šest mjeseci Vlada je radila puno toga, ali, kao je dodao, kako bi ugrozila ekonomsku supstancu Crne Gore, rastjera investitore i oslabi potrošačku moć građana.

“750 miliona se troši za tekući potrošnju jer nemamo budžet. Nakon formiranja vlade imali smo ukidanje nacionalne avio kompanije. Osnovanje nove zahtijevaće više sredstava nego je to bilo potrebo za konsolidaciju MA.To je primjer loše ekonomkse politike”, kazao je Rakočević i kao najdarstičnije naveo to što, kako je kazao, Vlada nije uradila ništa da pripremi turističku sezonu.

“Budžet nije usvojen, najavljeno da treba da bude jer su se dogovorili oko drugih aspekata ali gora stvar od neusvajanja budžeta je usvajanje ovakvog budžeta. Imaćemo povećanje akciza, što će dovesti do divljanja sivog tržišta i gubitka u budžetu. Sjeverni region odsječen je od ostaka zemlje jer se prekidaju investicije na svejveru, gasi se privredna aktivnost, povećali su izdatke za javnu potrošnju.

Rakočeić je kazao da treba svi da obratimo pažnju na ove anomlalije, i dodao da je sada jasno da je ovaj “eksperiment” neodržaiv.

“Sa ovakvim neznanjem u ekonomiji Crna Gora će da nazaduje i to građani već vide a nakon turističke sezone će i osjetiti u kućnom budžetu”, kazao je Rakočević.

Poslanik Jefto Eraković je, analizirajući dešavanja u zdravstvu kazao da je Crna Gora bila druga u svijetu po brokju oboljelih i deveta u svijetu po broju preminulih.

“A imli smo najave eksperata da će se napraviti preokret, desio se ali na gore. Promjene na gore u zdravstvu su najgore što može da se desi svakom građaninu. Doživjeli da se smjenjuju direktori, načelnici i medicinski radnici sve zbog političkog plijena, ne smijemo dozvoliti da se greške ponove”, kazao je Eraković.

On je izrazio zabrinutost stavkama u budžetu koje se tiču zdravstva.

“Potrebno je da se zapitamo šta su nam donijele promjene i nova zdravstvena politika, neophodno da razgovaramo i da vidimo kako greške da se poprave i da Crna Gora krene putem kojim zaslužuje”, zaključio je Eraković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije