Connect with us

Politika

EVROPSKA KOMISIJA: Analiziraćemo Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Published

on

Evropska komisija očekuje da će sve izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima ostati u okviru Principa javne uprave i u skladu sa dobrom evropskom praksom, saopštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

“Upoznati smo da je crnogorski Parlament na četvrtoj sjednici drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja 29. decembra 2020. usvojio nekoliko izmjena zakona. Evropska komisija smatra da reforma javne uprave, kao jedan od osnova procesa proširenja, ostaje prioritet, nadovezujući se na solidan rad i dostignuća koja su ostvarena u ovoj oblasti, uključujući snažnu finansijsku podršku EU”, naglasili su u Briselu, prenosi portal RTCG.

Pisonerova ističe da su depolitizovane i profesionalne javne institucije od najveće važnosti za efikasnu, nezavisnu i uslužno orijentisanu javnu upravu, koja uživa povjerenje javnosti.

Komentarišući usvajanje izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Parlamentu, u Komisiji podsjećaju na raniji stav da je regulisanje vjerskih zajednica i njihove imovine u nacionalnoj nadležnosti, “čemu treba pristupiti na inkluzivan način, okupljajući relevantne zainteresovane strane i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, i sa mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna 2019”.

“Evropska komisija će analizirati konačne verzije usvojenih zakonskih amandmana u svjetlu ranijih rasprava i pruženih smjernica”, zaključuje Pisonero.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje sve zakone koje je Skupština usvojila 29. decembra prošle godine.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije