Connect with us

Politika

EVROPSKA KOMISIJA O ZAHTJEVU RADULOVIĆA: Spremni smo da pomognemo Crnoj Gori

Published

on

Evropska komisija i Centar za koordinaciju hitnih reakcija EU proslijedili su crnogorski zahtjev svim državama učesnicama i spremni smo da usmjerimo bilo koju ponudu pomoći vašoj zemlji. To su iz Evropske komisije kazali povodom zahtjeva za pomoć u borbi protiv kovida koji je Ministarstvo vanjskih poslova uputilo Briselu.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović uputio je 4. marta pismo šefovima diplomatija Evropske unije i NATO-a u kojem od njih traži da hitno pomognu Crnoj Gori u borbi protiv korona virusa, jer su, kako je naveo, resursi i ljudstvo gotovo iscrpljeni. Radulović od zemalja članica nije tražio vakcine već da, ukoliko su u mogućnosti, u našu zemlju hitno pošalju ljekare, tehničare i ostalo medicinsko osoblje.

Apelom Ministarstva vanjskih poslova traži se podrška u okviru Mehanizama civilne zaštite (EU Civil Protection Mechanism) da bi se epidemija u Crnoj Gori pokušala staviti pod kontrolu.

Daniel Publisi, portparol Evropske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizom, kazao je da je EU pružila značajnu pomoć Crnoj Gori u borbi protiv kovida-19.

– To uključuje hitnu medicinsku pomoć i medicinsku opremu, kako kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu, tako i kroz zalihe rescEU. Što se tiče najnovijeg zahtjeva Crne Gore, naš Centar za koordinaciju hitnih reakcija EU proslijedio ga je svim državama učesnicama. Spremni smo da usmjerimo bilo koju ponudu pomoći i obavještavaćemo vas o razvoju događaja – kazao je Publisi za Pobjedu.

Naš sagovornik podsjeća i da je, generalno, EU tokom pandemije korona virusa putem Mehanizma civilne zaštite usmjerila pomoć za 31 zemlju.

Kad je u pitanju podrška EU putem Mehanizma civilne zaštite i rescEU za Crnu Goru, Pubisi podsjeća da je 20. aprila 2020. Austrija ponudila sredstvo za

dezinfekciju ruku, peškire, rukavice i posteljinu. 11. maja 2020. godine, Rumunija je isporučila 10.000 maski FFP2 / N95 iz medicinske zalihe rescEU.

– Estonija je 18. maja 2020. godine ponudila sredstva za dezinfekciju, posteljinu i ćebad. Drugog jula 2020. Crnoj Gori je ponuđeno 10.000 FFP2 maski iz medicinske zalihe rescEU čiji je domaćin bila Rumunija, a 17.000 maski stiglo je i iz Njemačke – podsjećaju iz Evropske komisije.

Dodaju i da je Slovenija 1. septembra 2020. godine ponudila 100.000 hirurških maski, 500 litara dezinficijensa za ruke i 480 kg dezinficijensa u prahu, a nakon nje u oktobru je i Njemačka ponudila još 25.000 FFP2 maski i 15.000 hirurških odijela. Češka je 9. decembra 2020. godine ponudila 30.000 rukavica, 30.000 FFP2, 5.000 zaštitnih odijela i 10.000 navlaka za cipele. Slovačka je, kako dodaje Pulisi, donirala Crnoj Gori 15.000 PCR testova, 120 ćebadi, 120 posteljine i 1000 peškira, dok je ERCC u februaru ove godine pozvao Grčku da mobiliše 90.000 FFP2 maski iz medicinske zalihe rescEU.

Podsjećamo, Radulović je od Evrope tražio pomoć u ljudskim resursima.

– Ovoga puta tražimo ljudske resurse – doktore, tehničare i ostalo medicinsko osoblje, koji bi, ukoliko to okolnosti dozvoljavaju, bili raspoređeni i pomogli borbu protiv ozbiljne bolesti njihovim crnogorskim kolegama. Pomoć u doktorima i ostalom medicinskom osoblju iz vaše zemlje nam je potrebna hitno – naveo je Radulović u pismu u koje je Pobjeda imala uvid.

Advertisement

Najčitanije