Connect with us

Politika

FILIPOVIĆ: Krajnja odluka DF-a biće – kako Vučić kaže

Published

on

Insistiranjem na maksimalističkim ciljevima, iako se u jednom trenutku činilo da to neće raditi, jasno je da Demokratskom frontu (DF) možda i nije stalo do dogovora, nego im je cilj da u jednom trenutku može doći do izbora ili nove vlade, da sebi osiguraju najbolju poziciju, ocijenio je politički analitičar Ljubo Filipović.

On je, za Pobjedu, komentarisao prijedlog DF-a na nedavnom sastanku partija na vlasti da se politička kriza može riješiti izborom nove vlade, bez Zdravka Krivokapića sa Miodragom Lekićem na čelu, ali da njima pripadne funkcija predsjednika parlamenta koju sada obavlja lider Demokrata Aleksa Bečić.

U DF-u su, smatra Filipović, svjesni da, ukoliko se nastavi ovaj trend pada povjerenja u njihovu političku grupaciju, a rast povjerenja u Demokrate, biće samo u gubitku.

DF igra na sve ili ništa

“Demokratski front igra na sve ili ništa – ili da u budućoj vladi zauzimaju veoma ozbiljne funkcije – ili da ih jednostavno ne bude na sljedećim izborima, da budu marginalizovani i da padnu, možda, čak ispod 10 procenata. Nemaju što da izgube i tako se ponašaju. O ponašanju Demokratskog fronta i njihove posljednje odluke pitaće se i Beograd”, ocjenjuje naš sagovornik.

Filipović smatra da insistiranjem da Miodrag Lekić, inače Bečićev koalicioni partner, bude premijer, Demokratski front hrani Lekićevu ličnu sujetu, nauštrb autoriteta Zdravka Krivokapića čiji sadašnji politički angažman baš njima nanosi najviše štete.

Odgovarajući na pitanje da li je u situaciji kada se ključni igrači političkih partija na vlasti ponašaju kao “rogovi u vreći” moguć dogovor i izlaz iz političke krize, Filipović kaže da će, kada je u pitanju odluka Demokratskog fronta, zadnju riječ imati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ne treba prenebregnuti činjenicu da svi u vladajućoj većini razmišljaju da ne treba baš presjeći ‘granu na kojoj sjede’. U ovom trenutku njihova pobjeda na novim izborima ne bi bila baš izvjesna bez energije litija. To što se oni svađaju i što sve govore jedni drugima, toga smo se nagledali u Budvi u prethodnih pet godina, ali se nikada koalicija na kraju nije rasturila. Svađaju se i u Budvi i svuda jer je to miks organizacija, različitih ideologija i svjetonazora koje jedino na okupu drži to budžetsko korito sa kojega svi piju”, ističe Filipović.

Ponašanje Ure

O ponašanju Ure, koja se u sukobu frontovaca i demokrata drži po strani, sagovornik Pobjede kaže da se na osnovu njihovog ponašanja, iako je to u domenu pretpostavki, da zaključiti da Abazovićeva partija ima neku vrstu prećutnog, možda i tajnog dogovora i koordinaciju sa Demokratskim frontom.

“Urino i glasačko tijelo Demokratskog fronta se ne preklapaju. Međutim, Ura dosta gubi jačanjem Demokrata jer Bečićeva partija ima jedan građanski dio biračkog tijela oko kojeg se takmiči sa Urom. Zbog toga Abazovićeva stranka ima više interesa da sarađuje sa DF sa kojim je najdalja i da radi na štetu Zdravka Krivokapića i Demokrata”, smatra Filipović.

Govoreći o mogućnosti opstanka Krivokapića na mjestu premijera, on ističe da sadašnji predsjednik Vlade ima podršku spolja.

“To svjedočimo danas. Međunarodna zajednica i naši partneri iz Zapadne Evrope vide Zdravka Krivokapića kao manje zlo, nego da dođe neko ko ne ispunjava obaveze. Krivokapić i njegova vlada do sada, barem u načelu, nije napravila ni jedan pogrešan korak kada je u pitanju spoljnopolitička agenda zemlje. Kada bi se na mjestu premijera pojavio neko ko bi bio podložniji pritiscima Demokratskog fornta, već bismo imali mnogo veće probleme i u Crnoj Gori, ali i u regionu, kada je u pitanju bezbjednost, a maligni uticaj spolja, od Rusije i Srbije, bio bi mnogo veći”, naglašava Filipović.

Teško do tehničke vlade

Opozicija, kaže on, kada je u pitanju trenutna kriza i trzavice partija koje vrše vlast, pristupa strateški, jer želi da se pozicionira kao konstruktivni partner koji bi u jednom trenutku mogao da se vrati na pozicije moći.

“Mislim da previše robuju iluziji da bi Demokrate i Ura mogli da pristanu na neku vrstu prelazne vlade sa DPS-om, SDP-om, SD-om i manjinama. Do toga ne može doći jer Demokrate i Ura, bukvalno, dugo jašu na talasu populizma, pa bi svaki njihov dramatični zaokret ka nekoj vrsti bliže saradnje sa opozicijom u nekoj eventualnoj prelaznoj vladi bio nemoguć jer bi doveo do tektonskih poremećaja, možda i do protesta. Demokrate i Ura se toga boje i zbog toga nikada neće napraviti takav presudan korak”, ističe Filipović.

On smatra da smo, kako sada stvari stoje, daleko od novih izbora, ali, kako kaže, politika, pogotovo u Crnoj Gori, jako je nepredvidiva.

Kada je riječ o blokadi parlamenta, Filipović ističe da će vjerovatno oko nekih strateških pitanja koja su bitna za opstanak vlasti dolaziti do nekakvog dogovora.

“Ukoliko se nastavi ova politička kriza i ukoliko budemo zadržavali status quo i imali neku vrstu stagniranja ekonomije, reformi i puta ka Evropskoj uniji, iako to zvuči kao fraza, najveći gubitnici biće građani Crne Gore. Političke elite, patritokratski elementi bilo u vlasti ili opoziciji ovim stanjem ne gube ništa, ni privilegije ni ugled”, zaključio je Filipović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije