Connect with us

Politika

GI 21. MAJ: Umjesto vladavine zakona revanšistički pohod, sa omčom oko zdravlja nacije

Published

on

Iako je prošlo trideset godina od uvođenja višepartijskog sistema, Crna Gora nije ni za pedalj odmakla u izgradnji pravedne države, jedva da je preskočila prve stepenice u pravcu funkcionalne i meritokratske pravne države, dok je ideju građanske demokratije potopila u partitokratiji koju su manje ili više prigrlile sve stranke, navedeno je u saopštenju GI 21. maj, koje potpisuju Rade Bojović, Ilija Vujošević, Miodrag Živković i Branko Lukovac.

“Vlada nove parlamentarne većine, pravednu državu je već svela na populističku i jeftinu parolu, dok je od vladavine zakona napravila revanšistički pohod, diletantske igrokaze i paradna hapšenja, pritom stavljajući i omču oko zdravlja nacije. Istovremeno, ideja građanske demokratije odmah je zadavljena od strane brojnih političkih grupa koje čine novu vlast i koje su jedva dočekale, bilo stranački, lično ili nepotistički, da zgrabe svaku uočljivu ‘nadzemnu ili podzemnu’ fotelju”.

Time je, kako ističu, nova vlast nastavila tamo gdje je DPS sa svojim saveznicima stao.

“Jer, podsjećanja radi, umjesto pravedne države DPS je podsticao kleptokratski kapitalizam, stvarajući korumpiranu oligarhiju i partijsku državu u odnosu na koju je socijalistička Crna Gora bila moralna gromada.

Takođe, od pravne države DPS je uspio da napravi političku i pravosudnu devijaciju zbog koje je u široj javnosti izazivao razočaranje i revolt, da bi na kraju i na Zapadu bio odbačen. I konačno, nijedna od crnogorskih stranaka, svih ovih decenija, nije u tolikoj mjeri ignorisala građansku demokratiju koliko DPS sa svojim shvatanjem demokratske politike po uzoru na latinoameričke prigušene demokratije i njihove izborne kombinacije”, navedeno je u saopštenju GI 21. maj.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije