Connect with us

Politika

GRUHONJIĆ ZA LUČU: Beograd se nikada nije pomirio sa nezavisnošću Crne Gore

Published

on

Protest ispred zgrade Vlade protekao je uz tenzije, ali bez incidenata nakon što je Vlada odložila razmatranje dokumenta koji reguliše pitanja dobijanja crnogorskog državljanstva, što je bio povod protestnog okupljanja. U razgovoru za portal Luča vojvođanski novinar Dinko Gruhonjić objašnjava da izmjene zakona o državljanstvu mogu dovesti do promjene ne samo demografske slike, već i prozapadnog kursa.

„Nema nikakve sumnje da je upravo to namjera “novih” vlasti u Crnoj Gori. Očigledno je, barem nama koji svjedočimo evo već duže od 30 godina namjerama velikosrpske politike, da je sve isplanirano u beogradsko-moskovskim kuhinjama i da se vlada premijera Krivokapića dosljedno pridržava agende “srpskog sveta”: poništiti nezavisnost Crne Gore i (č)etnodemografskim inžinjeringom učiniti da Crna Gora postane “srpska Sparta”, što je oduvijek i bila u očima velikosrpskih nacionalista.

Nažalost, i u očma većinske Srbije, uključujući tu – što je za mene jako bolno razočaranje – i najveći dio, ispostavilo se, samozvanih predstavnika građanske Srbije koji na svoju sramotu ćute kao posljednje kukavice i moralne ništice o ofanzivi na državu koja je i građanska, i multietnička, i multikulturalna, i prozapadna“, objašnjava Gruhonjić.

Vlada Zdravka Krivokapića kroz ovaj zakon evidentno naginje ka tome da pravo glasa na lakši način stiču pretežno državljanima Srbije i Bosne i Hercegovine srpske nacionalnost, koji privremeno borave u Crnoj Gori, objašnjava Gruhonjić.

„Lijepo je rekao Andrej Nikolaidis: samo je jedna sila bila dovoljno jaka da smijeni vlast u Crnoj Gori – velikosrpski nacionalizam. Prvi put krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina 20. vijeka, kada je DPS došao na vlast na velikosrpskom talasu. A drugi put kada je DPS, pod pritiskom iste one sile koja ga je dovela na vlast, izgubio vlast nakon 30 godina. Koliko je ta sila razorna i apsolutno destruktivna, vidjeli smo devedesetih godina 20. vijeka.

Ja vjerujem da su građani Crne Gore izvukli nauk iz tih vremena i da će uspjeti spriječiti da im se lavina još jednom sruči na glavu i obruka i rasturi Crnu Goru. A neće biti lako odbraniti se, jer ovi što su sada na vlasti neće prezati ni od čega.

Oni će nastaviti da dijele Crnu Goru. Ko zna, možda im je rezervni plan da naprave neku novu Republiku Srpsku na dijelu teritorija Crne Gore… Samo, moj je utisak da su ovaj put udarili na tvrdo i da nisu očekivali ovakav otpor, koji će – bez sumnje – rasti. Vjerujem da će se Crna Gora odbraniti. To bi bilo veliko, ogromno ohrabrenje za cijeli region“,ističe Gruhonjić.

Uz izmjene kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva, Vlada je uputila poziv za javnu raspravu o Zakonu o registrima prebivališta i boravištu kojim bi se privremeno zaposleni u inostranstvu brisali iz registra prebivališta, a u skladu sa tim i iz biračkog spiska. Za sada se u javnosti barata cifrom od oko 40.000 crnogorskih državljana iz dijaspore koji bi gubljenjem prebivališta izgubili i biračko pravo, a koji su pretežno pripadnici bošnjaka i muslimana, objašnjava Gruhonjić, dodajući, da se i dalje osjeća posebna netrepeljivost Vlade prema manjinama.

„Izvinite, a kako možemo uopšte razgovarati o poštovanju prava manjina, kada je riječ o vladi koju je sastavljao lično pokojni vladika Amfilohije?

On je bio sve samo ne oličenje ekumenizma. On je bio zaštitnik ratnih zločinaca. To je vlada koja je manje-više sastavljana po ključu koji je iskrojila Srpska pravoslavna crkva. A SPC sve vrijeme radi upravo na poništenju državnosti Crne Gore, zatiranju crnogorskog identiteta i poništavanju građanskog i multietničkog karaktera države.

Ne zaboravimo da je SPC formirana dekretom kralja Aleksandra i da je, ovakva kakva jeste, krojena upravo po mjeri dominacije velike Srbije u svim dijelovima tadašnje Jugoslavije, a isto tako i u sadašnjim nezavisnim državama.

Sve je to odraz iste one politike koja je i Jugoslaviju shvatala isključivo kao kukavičje jaje velike Srbije. I niko od članova Vlade Crne Gore ne bi sjedio u toj vladi da nije potpuno posvećen tom velikosrpskom cilju i srpskom svetu“, kaže Gruhonjić.

Malo je reći da se osjeća uticaj regiona u Crnoj Gori objašnjava Gruhonjić, dodajući da je sve koordinirano linijom Moskva – Beograd.

„Beograd se nikad nije pomirio sa nezavisnošću Crne Gore, valjda zato što im je crnogorska nezavisnost pomogla da povrate sopstvenu državnost, da budem ironičan.

Pa da se pogledaju u ogledalo, što nisu uradili a kad će – ne zna se, valjda kad budu pritisnuti spolja, što je scenario koji se približava pa su panika i destrukcija tim veći. Dakle, od 2006. godine do danas, u različitim oblicima, na različite načine, traje pritisak zvaničnog Beograda na Crnu Goru.

Taj je pritisak kulminirao počevši od “čuvenih” protestnih “litija”. Od tada pa do dana današnjeg srbijanski tabloidi bljuju na hiljade i hiljade laži i konstrukcija o Crnoj Gori. Nažalost, u tome im sekundira velika većina medija u Srbiji. Iskreno govoreći, ne sjećam se u posljednjih 20 godina ovakve kontinuirane kampanje kao što je anticrnogorska histerija koja dolazi iz Srbije.“, ističe Gruhonjić.

Rusija, s druge strane, ima interes da od Crne Gore napravi nepouzdanog partnera u NATO-u, zarad destabilizovanja samog NATO-a, objašnjava Gruhonjić.

„Rusija proizvodi nestabilnost na Balkanu – i ne samo na Balkanu – da bi mogla “trgovati” sa Zapadom u vezi sa pitanjima koji su od suštinskog interesa za Moskvu.

Ja se plašim da je proizvođenje nestabilnosti u Crnoj Gori samo početak i da je prva sljedeća “na redu” Bosna i Hercegovina, i to istom transverzalom Moskva – Beograd“, kaže Gruhonjić.

Region je kao sistem spojenih sudova i zbog toga je od presudne važnosti da se Crna Gora odbrani od ovih nasrtaja i da se Zapad, a prije svega SAD, zaista iskreno vrate na Zapadni Balkan, da prije nego što bude kasno i prije nego što bude organizovana još jedna apokalipsa na ovom podučju zaključuje Gruhonjić u izjavi za portal Luča.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije