Connect with us

Politika

GRUPE GRAĐANA IZ SVIH KRAJEVA CRNE GORE DOLAZE U PONEDJELJAK PRED SKUPŠTINU: U minut do podne, za više dostojanstva

Published

on

Grupa građana Cetinja najavila je da će u ponedjeljak u minut do 12 časova izaći pred Skupštinu Crne Gore da, kako su saopštili, bratski i još jedan put zamole za više razuma i dostojanstva nego što u parlamentu i Vladi stanuje i stoluje posljednjih mjeseci.

“Za više razuma, jer ne možemo pojmiti da se, ni pod kakvom prinudom ili iz interesa, a kamoli dobrovoljno, crnogorsko sakralno nasljeđe, naša i predačka muka, žrtva i ponos predaje crkvi tuđe države. A obje su, i Srbija i njena Crkva u Crnu Goru ušle ruku pod ruku prije vijek, da je „svim raspoloživim sredstvima“ oslobode nje same i svega što ju je činilo i čini jedinstvenom Crnom Gorom. Za više dostojanstva, jer ustupanje i predaja dijela državne teritorije stranoj, lakomoj na našu istoriju i nasljeđe, ima samo jedno, u ovoj zemlji i za nositi i za ostaviti – najteže ime i biljeg”, piše u saopštenju.

Kažu da će biti tamo”ljubeći samo vječnu Crnu Goru, iznad vjera, crkava, a kamoli partija, i samo se njoj i njenom nasljeđu klanjajući, pričešćeni njenim slobodarstvom, nespremni na klečanje pred bilo kime, imajući na umu i pretke i potomke, i sve što smo naslijedili i gradili, što je zidala i obnavljala Crna Gora, svece koji su to među nama postajali i njihove ćivote koje smo sami branili i sve što nam je palo da građanskim prkosom i sad odbranimo od pandemije falsifikata i pohlepe Beogradske patrijaršije i njene države, te zabluda ovdašnjih klečećih stavova i sinova”.

-Duboko zabrinuti zbog i slijepom vidnoga klizanja u stanje i godine za koje smo mislili da ih je obnovljena nezavisnost Domovine trajno ostavila za nama i za multietničku, multikulturnu, multikonfesionalnu i sekularnu crnogorsku državu, i njen antifašistiški temelj, eto nas pred Skupštinu, sigurni da će sa Cetinjem i uz svoje Cetinje skupa, u poneđeljak, sve snage kojima je na srcu takva, za sve njene građane jedino prihvatljiva Crna Gora! Da branimo i odbranimo njene simbole i biće, baštinu i tradiciju i još jednom potvrdimo sve svoje vrijednosti, uz tako ljudske riječi Vladike Svetoga: „Ovo ja ne govorim samo vama …nego i svijema Crnogorcima jednako, jer znam što je sloboda i što je temelj ot svakoga dobra na ovome svijetu, a znadem i što je robstvo i nevolja ili sužanstvo i jaram tuđi onomu koji ga nosi …“ jer „Crna je Gora Vaš i Vi š njom rođeni vijenac“ – navodi se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije