Connect with us

Politika

GUTEREŠ ĐUKANOVIĆU: Crna Gora mnogo veća od geografske veličine

Published

on

Male zemlje su te koje su dokazale da su veoma važan garant da u svijetu postoji globalna saradnja, a Crna Gora je pokazala da je mnogo veća od njene geografske veličine, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš, povodom 15 godina članstva Crne Gore u UN-u.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, povodom godišnjice, imao je online razgovor sa Guterešom.

Đukanović je istakao da je ovo dan koji je važan za Crnu Goru i njenu noviju istoriju, dan kada je postala članica UN-a i ostvarila svoj cjelovjekovni san – da se njena zastava zavijori na Ist Riveru, uz ponovljenu zahvalnost Guterešu da na ovaj način simbolično obilježe 15-o godišnjicu članstva u UN-u i potvrde snagu i kvalitet partnerstva.

On je naglasio da Crna Gora u cjelosti dijeli ocjene u pozdravnom govoru Gutereša i da, kao i do sada u punoj mjeri može računati na njenu posvećenost multilateralizmu, koji u vremenu koje živimo dodatno dobija na značaju.

“Na globalne probleme moramo imati i globalne odgovore, i ne možemo odgovarati nacionalnim formulama”, kazao je Đukanović i istakao da je zbog toga važno da se poruke koje upućuje Generalni sekretar ozbiljno shvate i da i na izazove koji slijede moramo reagovati saradnjom i multilateralizmom, za šta je Crna Gora potpuno spremna.

Đukanović je Generalnog sekretara informisao i o aktuelnim prilikama na Balkanu, uz ocjenu da se, nažalost, ponovo čuju tonovi 90-ih koji dovode u pitanje sposobnost Zapadnog Balkana da živi kao multietnička demokratija, što nije formula za budućnost.

Zato se, kako je kazao, Crna Gora kao multietnička država konfrontira sa tim stavovima i želi da države Zapadnog Balkana budu na putu usvajanja evropskog sistema vrijednosti i pripadnosti Evropi, što je garancija stabilnosti i pretpostavka za dalji ekonomski razvoj. Uz žaljenje što je korona kriza omela planove da ovaj dan Crna Gora obilježi i posjetom Generalnog sekretara, još jednom je izrazio zadovoljstvo što je i na ovaj način nastavljen dijalog na najvišem nivou čime se ilustruje kvalitet odnosa i sadržajna saradnja koja se obostrano njeguje.

Generalni sekretar UN-a čestitao je građanima Crne Gore 15 godina pripadnosti u UN-u.

“Crna Gora je, kao i Portugalija iz koje dolazim, mala država, ali su upravo male zemlje te koje su dokazale da su veoma važan garant da u svijetu postoji globalna saradnja. Crna Gora je pokazala da je mnogo veća od njene geografske veličine”, kazao je Gutereš.

Gutereš je zahvalio i čestitao Crnoj Gori na cjelokupnom doprinosu UN-u i Evropi i naglasio da čini sve da obezbijedi da to partnerstvo bude što jače i djelotvornije, uz uvjeravanje u njegovu punu ličnu posvećenost Crnoj Gori na putu njenog i  razvoja njenih državnih institucija u duhu poštovanja ljudskih prava, što je, kako je kazao, i dio njene tradicije. Iskazao je punu solidarnost sa narodom Crne Gore u vremenu kovida ističući da je pandemija jako uticala na sve narode, ali i istakao otpornost i hrabrost u Crnoj Gori.

Gutereš je naglasio da je kao generalni sekretar jedne svjetske univerzalne organizacije, ali i kao Evropljanin ponosan na doprinos Evrope svjetskoj civilizaciji – vrijednosti prosvjetljenja, dominaciji razuma, tolerancije i univerzalnih vrijednosti koje stoje iza modernih demokratija, vladavine prava i ljudskih prava.

Naglasio je da ponekad brine za rizik da ćemo ući u jedno doba koje će biti doba poslije prosvjetljenja i da zapravo nacionalizam, rasizam, ksenofobija budu prisutni.

“Harmonični odnosi između različitih grupa u društvu od suštinskog su značaja za njegov napredak i za međunarodni mir i bezbjednost”, istakao je Gutereš.

On je ponovio  svoju  veliku posvećenost da uvijek teži ka tim ciljevima, i vrijednostima koje su, kako je kazao suštinske za naše vrijeme. Potvrdio je da je naročito u ovom krhkom vremenu izazvanim pandemijom multilateralizam mnogo značajniji nego ikada.

“Ja sam sasvim siguran u posvećenost Crne Gore multilateralizmu i multilateralnim institucijama”, poručio je Gutereš.

Generalni sekretar je kazao da UN rade sve što mogu da podrže zemlje Zapadnog Balkana da idu dalje ka rješavanju još uvijek neriješenih problema i za dobro svijeta i Evrope.

Gutereš je iskazao nadu da će ovih 15 godina biti početak novih 15 godina mira i prosperiteta za Crnu Goru na dobrobit njenih građana.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije