Connect with us

Politika

INJAC: Odnosi Crne Gore i SAD u oblasti odbrane su kvalitetni i dinamični

Published

on

Odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti odbrane su kvalitetni i dinamični, ocijenila je danas ministarka odbrane Olivera Injac na sastanku sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke).

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Injac se na sastanku, kom su prisustvovali i odlazeći i budući izaslanici odbrane SAD, potpukovnik Robert Peri (Robert C. Perry) i potpukovnik Alan Griskevic (Allan Gryskewicz), zahvalila Rajnke na sveukupnoj podršci sprovođenja reformi u okviru razvoja crnogorskog odbrambenog sistema.

“Injac je naglasila da će Ministarstvo odbrane nastaviti da ulaže značajne napore u domenima modernizacije i pospješivanja interoperabilnosti Vojske Crne Gore u cilju kontinuiranog doprinosa sistemu kolektivne bezbjednosti, uz adekvatnu edukaciju kadra, te jačanje demokratskih principa. Injac je takođe zahvalila potpukovniku Periju na efikasnom i profesionalnom doprinosu jačanju odbrambene saradnje dvije zemlje u protekle tri godine, uz uvjerenje da će tokom mandata budućeg izaslanika odbrane, potpukovnika Griskevica, bilateralni odnosi nastaviti da se dalje razvijaju, na obostranu korist”, navode u tom resoru.

Dodaju da je ambasadorka rekla da je zadovoljna aktuelnom bilateralnom saradnjom u domenu odbrane, kao i doprinosom Crne Gore u okvirima međunarodnih misija, te istakla spremnost SAD da nastave da podržavaju dalji razvoj odbrambenih kapaciteta Ministarstva odbrane i VCG.

“Odlazeći izaslanik odbrane, potpukovnik Peri zahvalio se na kvalitetnoj bilateralnoj saradnji, te apostrofirao značajan i konstantan napredak Crne Gore na polju evroatlantskih integracija, uz konstataciju da naša zemlja predstavlja kredibilnog i kvalitetnog saveznika kako SAD, tako i Alijansi, uz konstruktivan doprinos regionalnoj stabilnosti. Novi izaslanik odbrane, potpukovnik Griskevic, iskazao je spremnost da tokom svog mandata posvećeno radi na daljem unapređenju saradnje u oblasti odbrane, kao i njegovanju prijateljskog i partnerskog odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država”, ističu u Ministarstvu.

Odvojeno su se sa potpukovnicima Perijem i Griskevicem sastali i generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-major Rajko Pešić, kao i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović.

“Uz posebnu zahvalnost potpukovniku Periju na sveukupnom doprinosu razvoju bilateralne saradnje, u okviru navedenih sastanaka izražena je i spremnost za dodatnim intenziviranjem bilateralnih projekata i aktivnosti od obostranog interesa”, zaključuju u Ministarstvu odbrane.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije