Povežite se sa nama

Politika

IZA KULISA: Mandić i Knežević obećali Porfiriju da će SPC biti državna crkva u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević obećali su novom srpskom patrijarhu Porfiriju da će, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, donijeti zakon kojim će se položaj Srpske pravoslavne crkve urediti isto kao i u Srbiji, odnosno da SPC dobije status državne crkve. To se može zaključiti na osnovu saopštenja izdatih nakon sastanka koji je održan prošlog petka na kojem je patrijarh srpski podržao lidere DF-a uoči lokalnih izbora u Nikšiću.

– Lideri Demokratskog fronta su obavijestili patrijarha o riješenosti koalicije koju predstavljaju da poslije izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti preduzmu dalje političke i zakonodavne aktivnosti koje će, u skladu sa evropskom, ali i dobrom praksom u Srbiji, još preciznije utvrditi značaj i ulogu SPC u crnogorskom društvu, ne zanemarujući nimalo ravnopravan položaj drugih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica – navodu se u saopštenju.

Šta to konkretno znači ,,dobra praksa u Srbiji“? Po zakonu o vjerskim zajednicama i crkvama Republike Srbije iz 2006. godine, SPC je tradicionalna vjerska zajednica koja ima viševjekovni kontinuitet. SPC u Crnoj Gori po svim relevantnim istorijskim podacima nema istorijski kontinuitet već je fomirana ukazom regenta Aleksandra iz 1921. godine.

– Srpskoj pravoslavnoj crkvi priznaje se kontinuitet sa pravnim subjektivitetom stečenim na osnovu Načertanija o duhovnoj vlasti (Odluka Narodne skupštine Knjaževstva Srbskog od 21. maja 1836. godine) i Zakona o Srpskoj pravoslavnoj crkvi (,,Službene novine Kraljevine Jugoslavije“, broj 269/1929). Srpska pravoslavna crkva ima izuzetnu istorijsku, državotvornu i civilizacijsku ulogu u oblikovanju, očuvanju i razvijanju identiteta srpskog naroda – navodi se u srpskom zakonu.

U prvom srpskom državnom zakonu o crkvenim vlastima, poznatom pod nazivom Načertanije o duhovnoj vlasti u Srbiji od 1836. godine, koji je proglasio Knjaz Miloš, nalazimo prve zakonske norme o izboru srpskog crkvenog poglavara. S obzirom na to da je već od tada pravoslavlje suštinski predstavljalo državnu vjeru, u stavu 3. člana 30. Načertanija je propisano da „arhiepiskopa i mitropolita naimenuje Knjaz, izabravši na to zvanije najdostojnijeg između episkopa“.

U zakonu Srbije se još i precizira: ,,Tradicionalne crkve su one koje u Srbiji imaju viševekovni istorijski kontinuitet i čiji je pravni subjektivitet stečen na osnovu posebnih zakona, i to: Srpska pravoslavna crkva, Rimokatolička crkva, Slovačka evangelička crkva a. v., Reformatska hrišćanska crkva i Evangelička hrišćanska crkva a. v. Tradicionalne verske zajednice su one koje u Srbiji imaju viševekovni istorijski kontinuitet i čiji je pravni subjektivitet stečen na osnovu posebnih zakona, i to Islamska verska zajednica i Jevrejska verska zajednica“.

Osim zakona, na sastanku sa Porfirijem je razgovarano i o popisu.

– Sagovornici su se saglasili da je slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovnika u Crnoj Gori od najvitalnijeg značaja i za SPC i za državu, izrazivši uvjerenje da će se taj važan događaj, prvi put poslije Drugog svjetskog rata, odvijati u demokratskoj atmosferi – zaključuje se na sajtu SPC.

,,Žrtva“ poslanika DF-a

Iz SPC navode da je srpski patrijarh kazao da crkva cijeni ,,žrtvu poslanika DF-a koju su podnijeli u borbi protiv nepravednog i diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti“.

– Otpor našeg naroda pokušaju otimanja svetinja i druge crkvene imovine stopio se sa borbom za očuvanje identiteta, pravoslavne vjere, srpskog narodnog imena i kulture. Sve što je naš narod tih mjeseci u Crnoj Gori, predvođen crkvom, činio zadivljujuće je – navode u SPC.

Mandić i Knežević su se, kako je saopšteno, Porfiriju zahvalili na upoznavanju javnosti sa ,,ključnom i istorijskom ulogom koju su Irinej i Amfilohije, zajedno sa drugim srpskim episkopima, imali pri pokretanju hrišćanskog narodnog otpora i, naposljetku, mirnom razrješenju antagonizama koji su bili posljedica nametanja nepravednog zakona“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 0 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
smilja
smilja
20.03.2021. 09:14

Može se očekivati svašta od ove bagre. Ako su obećali državnu crkvu, onda su ili budale ili ništa ne znaju o vremnu u kojem živi Evropa.

Milan
Milan
21.03.2021. 18:51

Ma kakvi. Nema od toga nista! Ovo se nekome dodvoravaju ko im ne vjeruje ni malo.

Sponzor

Najčitanije