Connect with us

Politika

JANJUŠEVIĆ: Stvoreni uslovi za reformu izbornog zakonodavstva

Published

on

U Crnoj Gori prvi put su stvoreni uslovi za istinsku i suštinsku reformu izbornog zakonodavstva, smatra direktor Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević.

On je rekao da će se ta nevladina organizacija (NVO) prijaviti na poziv Skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu za učešće u radu tog tijela.

Janjušević je agenciji MINA kazao da je njegov glavni motiv da doprinese radu tog tijela, makar i mišljenjem na bazi iskustva bavljenja političkim monitoringom izbornog procesa više od dvije decenije.

Upitan da prokomentariše uslove koji su predviđeni konkursom, on je kazao da su uslovi mogli biti malo fleksibilniji.

„Jer je trebalo otvoriti prostor svim zainteresovanim adresama da daju svoje preporuke, savjete i instrukcije, ali tehnička ograničenja sigurno su limitirala i ovo privremeno skupštinsko tijelo da djeluje na ovaj način“, naveo je Janjušević.

Na pitanje koji su, po njegovom mišljenju, krajnji dometi tog Odbora, on je kazao da misli da je najbitnije postići istinski konsenzus, “a ne vještački oko svih spornih pitanja koja urušavaju i diskredituju crnogorski izborni proces”.

“Vrsta vještačkog konsenzusa koje je unazađivalo izborni proces usvajajući vrijednosti koje se praksom pretvaraju u svoju suprotnost, mislim da ovaj put moraju biti prevaziđene. Polovičnih rješenja ne može biti, jer se na stare modele koji samo produbljuju nepovjerenje u izborni proces ne možemo vraćati”, ocijenio je Janjušević.

Upitan da li misli da će Odbor, nakon više održanih sjednica, završiti sa predviđenim zadacima, on je kazao da Odbor to mora imati kao imperativ.

“Jer sa dosadašnjim praksama koje su samo na papiru bile dobre, a u stvarnosti su dezavuisale čitav proces, kao što je Agencija za sprečavanje korupcije, Izborna komisija i njen sastav, medijsko zakonodavstvo, birački spisak, to moraju biti imperativi u radu ovog skupštinskog tijela”, smatra Janjušević.

Sva rješenja, kako je kazao, moraju biti proizvod istinskog konsenzusa koja nikada više ne smiju biti izigrana i nekome davati institucionalnu i bilo koju drugu prednost u izbornom procesu.

Govoreći o tome na čemu bi trebao da se zasniva rad tog tijela i na koje oblasti obratiti pažnju, on je rekao da su sva pitanja koja se problematizuju jednako važna i značajna i da svako mora biti jednako tretirano i riješeno.

“Neka će sigurno problematizovati i otvaranje drugih koja nijesu na dnevnom redu, a to su, recimo, koliko bi razdvajanje Zakona o izboru poslanika i odbornika povlačilo za sobom i izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi”, naveo je Janjušević.

To je, kako je kazao, pitanje za jedno od radnih tijela koje treba dobro izanalizirati.

“Postoji tu još detalja koje zadiru u kapilarnost političkog sistema i izbornog zakonodavstva, ali to treba ostaviti za radna tijela”, zaključio je Janjušević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije