Connect with us

Politika

JAVNI DOKUMENT: Konjević uputio poziv na evropski konsenzus kroz politički dijalog

Published

on

Predsjednik SDP Raško Konjević uputio je liderima parlamentarnih političkih partija Poziv na evropski konsenzus kroz politički dijalog, dokument kojim se utvrđuje potreba za uspostavljanje evropske vrjednosne većine u Parlamentu oko temeljnih Ustavnih političkih principa.

U pismu Konjevića se navodi da zbog trajuće krize političkog sistema i institucija, ekonomsko- socijalnog nazadovanja, sve izraženijeg trenda miješanja drugih država na unutrašnja pitanja suverene Crne Gore, zastoja u EU integracijama i vezano sa tim sve snažnijeg građanskog nezadovoljstva koje se manifestuje po raznim osnovama, SDP, kao odgovoran politički subjekat, pripremio je i javno prezentovao dokument – Poziv na evropski konsenzus kroz politički dijalog.

“Evropski konsenzus podrazumijeva fokus na konkretne reformsko-demokratske izazove društva i probleme sa kojima se svakim danom sve više suočavaju naši građani. Evropski konsenzus takođe ima za cilj da jasno i nedvosmisleno iskaže podršku Ustavnim principima suverene Crne Gore, koja je ustanovljena kao država svih ravnopravnih građana, na sekularnim osnovama i antifašističkim vrijednostima koji oslikavaju privrženost Crne Gore najvišim tekovinama savremene civilizacije”, istakao je lider ove partije.

Konjević navodi da političko-socijalna klima koja trenutno preovladava sprječava efikasno funkcionisanje kompletnog državnog aparata gdje imamo najavu i potpune institucionalne blokade, dok se kroz sve snažniji upliv i promociju ekstremno desnih nacionalističkih struktura i narativa, ugrožava i naša Ustavna opredjeljenja, a time i naš evropski put kao i međunarodne obaveze u cjelini.

“Imajući sve to u vidu, krajnji je trenutak da se ovakvo stanje počne rješavati političkim dijalogom čiji je cilj uspostavljanje evropskog konsenzusa, koji suštinski znači dogovor oko temeljnih vrijednosnih političkih načela i pravaca daljeg demokratskog razvoja Crne Gore. Navedeni konsenzus, kao iskaz podrške od najmanje dvije trećine podrške poslanika u Parlamentu omogućio bi da se razriješe krupni izazovi pred kojima se država nalazi. Ovakav evropski konsenzus kroz dijalog nam preporučuju i snažno sugerišu i naši EU partneri u svojim brojnim dokumentima. Uvjereni smo da takva, evropska vrjednosna većina u Parlamentu postoji, budući da je to potvrđeno i povodom skorašnjih parlamentarnih glasanja oko nekih fundamentalnih političkih principa koja se tiču pitanja suočavanja sa bliskom prošlošću i naših evropskih i međunarodnih obaveza”, navodi se u pismu predsjednika SDP-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije