Connect with us

Politika

JELUŠIĆ: Prvo budžet, pa o odnosima u koaliciji

Published

on

Nama je u načelu prihvatljivo da se nakon usvajanja budžeta otvore razgovori o odnosima u savezu na vlasti i mogućoj rekonstrukciji Vlade, kazala je u izjavi za Dan poslanik Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija Božena Jelušić.

Naglasila je da se poslanici vladajućih koalicija moraju nekako dogovoriti oko funkcionisanja.

“To da je ekspertska vlada ne može biti dovedeno u pitanje. To je suština sporazuma koji su potpisale tri koalicije nakon izbora. Nesporno je, pak, da Vlada ima dosta mana”, rekla je Jelušić.

Lideri tri koalicije koje imaju većinu u crnogorskom parlamentu potpisali su nakon izbora sporazum kojim se Vlada obavezuje na sprovođenje svih međunarodnih obaveza koje je država preuzela i da neće pokretati inicijative ili postupke za izmjene zastave, grba i himne Crne Gore, kao i da će u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije.

Jelušić ističe da je usvajanje budžeta trenutno prioritet.

“Sve drugo je u ravni mogućeg, a ne imperativnog. Činjenica je da su dosadašnje ucjene kad god se javi potreba za odlukom važnom za sve građane poremetile i moguće bolje rezultate. Sada je to bio budžet, i tu je iskazana maksimalna neodgovornost prema građanima i ekonomiji Crne Gore”, navela je Jelušić.

Iz Građanskog pokreta URA i ranije su ukazivali da zbog neusvajanja budžeta trpe svi građani i da državi prijeti kolaps u mnogim oblastima ako budžet ne bude usvojen.

“Kriza se može riješiti lociranjem najslabijih karika u Vladi, u smislu evaluacije objektivnih i mjerljivih rezultata i promjene dosadašnjih štetnih praksi. Eventualno da se prepoznaju resori koji daju autogolove Vladi i rezultatima avgustovskih izbora”, rekla je Jelušić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije