Connect with us

Politika

KATNIĆ: Nijesu ispunjeni uslovi, moj odlazak u penziju bi najviše obradovao kriminalce

Published

on

Predsjednik poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović je kazao danas da će glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić po sili zakona 12. juna morati u penziju.

“Po članu 9 Zakona o tužilaštvu koji smo usvojili kada ispuni uslove za penziju, tužilac ide u penziju. Kako su četvrtog objavljene u Službenom listu i izmjene zakona o radu kojim se reguliše i beneficirani radni staž, informišem vas da je 6.maja 2021. Katnić napunio 64 godine života, ima preko 41 godinu staža osiguranja i kako mu se starosna granica za prestanak radnog odnosa snižava po sili zakona za skoro četiri godine, 12.juna 2021. po sili zakona mu prestaje funkcija”, istakao je Radunović.

Tokom rasprave o godišnjem izvještaju o radu Tužilačkog savjeta i Dravnog tužilaštva za 2019. i 2020.godinu, Radunović je rekao da su Zakonom o tužilaštvu napravili pobjedu i neku vrstu nadmudrivanja:

“Tako da ga od 12. srećom nećemo gledati na tom mjestu”.

On je rekao da se danas bave jednom od najgorih institucija u pravnom sistemu, navodeći da je tužilačka organizacija jedna od najvećih blokada na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji.

“Organizacija koja se u velikom broju slučajeva bavila skrivanjem slučajeva, i borbom protiv političkih potivnika svojih nalogodavaca, sumnjivim odnosom prema kriminalnim grupama, organizacijom koja je imala i veliku aferu generalnog sekretara koji je optužio VDT za korupciju. Zato smo se mi iz DF-a uz kolege iz većine potrudili da se nešto napravi… duboko iz bunara kada su ove insitucije u pitanju”.

Katnić: Nisu ispunjeni uslovi za penziju

Katnić je kazao da nijesu ispunjeni uslovi za njegovu penziju, navodeći da bi to bila najsrećnija vijest za kriminalce.

“Ovo oko penzije, nije mene niko pobijedio… Moje pravo da li su mi se uslovi za starosnu penziju pretvorili u obavezu – jasna je bila Venecijanska komisijia da mi se mora garantovati mandat. Međutim, i pored toga nisu ispunjeni uslovi, do te mjere da se ja osjećam vrlo neugodno što ovo moram da kažem, da neki poslanici ne razumiju penzijski i staž osiguranja”.

Katnić je kazao da ima 36 godina staža osiguranja i 64 godine, te da ima pravo da radi do 66. godine.

“Ovo o smanjivanju za beneficirani radni staž – da bi taj staž mogao postati staž osiguranja, on mora biti predviđen kao takav, mora biti predviđen zakonom o PIO kao obaveza i mora biti plaćen. Meni nije plaćen jedan cent za to osiguranje”, istakao je Katnić.

Katnić je odgovarajući na optužbe za sumnjivi odnos prema kriminalnim grupama, iznio podatke iz izvještaja za 2019. godinu kada su, kako je kazao, donijete naredbe o sprovođenju istrage u 29 predmeta, protiv 254 fizička i 74 pravna lica.

Kada je riječ o organizovanom kriminalu, rekao je da je bilo 19 predmeta protiv 158 fizičkih i 16 pravnih lica, a u oblasti visoke korupcije šest predmeta, protiv 16 fizičkih i jednog pravnog lica…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije