Connect with us

Komentar

I FARSKA OSTRVA SU ZA NAS FUDBALSKA VELESILA: Bijeda Budućnosti

Published

on

Još od dana kada je Ljubiša Tumbaković dokrajčio crnogorski reprezentativni fudbal, a Faruk Hadžibegić mu došao na dženazu, znalo se da Crna Gora lagano ulazi u rang Andore, Luksemburga, Farskih ostrva i San Marina. No, bez obzira na društvo u koje je dospjela, naša se reprezentacija makar nije brukala, valjda iz obzira prem grbu i zastavi pod kojom je nastuapla.

Za to vrijeme, naš klupski fudbal, koji ruku na srce ni od prvih dana nezavisnosti nije imao neki renome, nizao je blamaže. Bilo je tu ispadanja u prvim kolima, poraza od najniže rangiranih ekipa, demonstracije fudbalskog neznanja i brukanja na rate.

No, nijednom kao večeras. Nikad silnija Budućnost u svom selu, (kažu, finansijski konsolidovana i medijski veličana), pala je i u prvom i u drugom fudbalskom gradiću na koji je u Evropi nabasala. Finski šampion isparšio je sa sedam komada u mreži, a dokusurili su je Farani, momci sa egzotičnih ostrva na pola plovidbe između Norveške i Islanda, u pauzi između dva ribanja u okeanu.

Da je crnogorski fudbal na niskim granama, znalo se i prije ove utakmice. Čak je i liga Farskih ostrva rangirana za tri mjesta ispred crnogorske. Ali da će Mijačeve, za naše prilike solidno plaćene vedete popiti četiri komada na jednom od 18 ostrvcadi u Atlantiku što se Farskim ostrvima zovu, nije smio poželjeti ni najneuspješniji ribar u Toršavnu koji je danas ulovio zlatnu ribicu.

Cinizam na stranu, crnogorski fudbal nije večeras dotakao dno. On je na dnu odavno, ali je večeras pronašao provaliju i na dnu, sunovrativši se još niže.

Još nije stigla vijest da je nekakav trener iz Švedske koji je u Podgoricu doveden na čudan način dao ostavku, ali se nadamo da će to učiniti prije ponoći.

Čekamo da i vlasnik kluba Veselin Mijač klub vrati gradu i prepusti ga bivšim asovima koji su u jakoj ligi bivše SFRJ bili strah i trepet za sve protivnike.

Konačno, profesionalni fudbal u Crnoj Gori koliko sjutra treba ukinuti, igrače proglasiti amaterima i dozvoliti im da se igraju fudbala, umjesto što ga ovako igraju. Jer, ako talenata bude – a nema ih još od Jovetića i Savića – oni će isplivati i kao amateri.

Suvišno je u ovoj tužnoj noći, dok Budućnost vida rane zbog poraza od ekipe koja se zove HB i kojoj pošteno ni ime nije nadjenuto, podsjećati na tradiciju i staru slavu ovog kluba. Nekada je bilo normalno da u glavnom gradu Crne Gore padnu Dinamo iz Zagreba, Zvezda ili Hajduk. Danas klizaju po travi i valjaju se pola sata od radosti kad daju gol protiv Dečića iz Tuzi ili Iskre iz Danilovgrada. I kriterijumi su nam na dnu.

Budućnost večeras nije poražena. Ona je ponižena, deklasirana, osramoćena, ona je obrukala klub, grad i državu. Ko će reći: dosta?!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije