Connect with us

Politika

KONGRES DPS: “Treba nam slobodna, nezavisna, efikasna država vladavine prava”

Published

on

Demokratska partija socijalista (DPS) će, nakon završenog ceremonijalnog dijela vanrednog kongresa, iza zatvorenih vrata donijeti važne odluke o novom rukovodstvu, izmjenama statuta i programa partije.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović kazao je da svi strateški ciljevi politike te partije ostaju podudarni sa državnim interesima i ciljevima.  Prije svega to je, tvrdi, briga za ljude i za dostizanje višeg nivoa kvaliteta života građana Crne Gore.

“Zato nam treba slobodna, nezavisna, efikasna država vladavine prava. Treba nam i veća homogenizacija društva oko prioritetnih interesa. političko i intelektualno liderstvo koje će podstaći na prevazilaženje istorisjkih podjela. trebaju nam kompromisi na zdravim osnovama poštovanja državnog doma, njegovog građanskog karaktera i razvoja multietničke demokratije kao najvrjednije crnogorske legitimacije u Evropi 21. vijeka”, kazao je on.

Za dalji razvoj savremene Crne Gore potrebna je moderna Demokratska partija socijalista – jedinstvena, državno odgovorna, razvojno-kreativna, oslobođena loše prakse, senzibilna prema problemima građana, “partija za novo doba”…

Ocjenjuje da je jasno je da na dostignutom nivou demokratskog razvoja nema odbrane građanske Crne Gore bez jake građanske partije kao stožera njenog proevropskog političkog fronta.

“Iz tog razloga, na žalost, nema ni proevropske građanske Crne Gore bez jake i napredne Demokratske partije socijalista u njoj. Ne shvataju to, međutim svi. Uključujući i neke od naših političkih partnera, ranijih ili aktuelnih. No politika je veoma egzaktna djelatnost – na političkoj scenu vrijedimo onoliko koliku podršku na izborima dobijemo. Ni zeru više”, rekao je Đukanović.

“Živimo vrijeme podgrijavanja bezumnog populizma”

Tvrdi da živimo vrijeme “podgrijavanja bezumnog populizma” koji je istorijski rasplamsao “sve najniže strasti koje ljudski rod sa sobom nosi” – najgori šovinizam, obnovljeni antisemitizam, vjerski radikalizam i terorizam, rasnu diskriminaciju.

“Na Balkanu očekivano – to je obnovilo snove o njegovoj državnoj prekompoziciji, uvećanju nacionalnih i vjerski homogenizovanih država. Ništa novo to je vazdašnja ideja nacionalista koju temelje na vlastitoj prikraćenosti, netoleranciji i isključivosti”, ocijenio je on.

Đukanović tvrdi da Crnu Goru takvi nacionalizmi vide, kao dio velikesrpskog projekta i da je tužno da još postoje sljedbenici “stupidne ideje” kojinjišta nijesu naučili iz raspada Jugoslavije. Te su politike, podsjetio je, na Balkanu odnijele preko 100 hiljada života.

“Njihova brza restauracija poslije samo 25 godina opominje da je na žalost zasluženi politički pogreb ovih projekata ostao nezavršen posao”, kazao je.

Ističe da je u cilju ostvarivanja tih projekata na politički teren u Crnoj Gori “brutalno uvedena” i Srpska pravoslavna crkva (SPC):

“Kao dokazano najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma – podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi u novo doba. u tom aranžmanu sve se tokom prošle godine pretvorilo u tragikomičnu farsu”, pojasnio je Đukanović.

Tvrdi da je SPC navodno branila ugrošene svetinje, dok su suštinski pokušavali da zadrže prisvojenu imovinu koju su gradili crnogorska država i građani.

“A koja je uz to i kulturna baština Crne Gore. Naš identitet. Naše ime i prezime”, kazao je.

“Mi smo snaga naše države”

U novoj većini je, kaže, koalicija koja služi interesima drugih država, prvenstveno onih koje svojataju Crnu Goru i vide je kao dio “srpskog sveta”, a globalno i kao dio “ruskog sveta”.

“Mi smo snaga naše države. Poslije 30 godina trebalo je da DPS ode u opoiziciju pa da parlamentarna manjina prizna rezultate izbora i pokaže da poštuje izbornu volju građana”, rekao je Đukanović

Osvrnuo se i na slabost unutar partije, ne pretjerana lobiranja opštinskih rukovodstava, zamiranje živog kontakta sa biračima, neljubazan odnos službenika sa građanima, nedovoljno sluha za pritužbe na korupciju.

Ukazao je i da je postojalo zabrinjavajuće neznanje i neiskustvo na značajnim državnim funkcijama.

Đukanović je istakao da su to “greške svih u DPS-u, sve do predsjednika i potpredsjednika stranke”.

Promjenama u vrhu će, kako očekuje, odgovoriti očekivanja birača i nastaviti borbu za vrijednosti kojima su posvetili život.

Kazao je i da je Srbija u odbrani “ugroženog srpstva vrlo zaiteresovana za izbore u Nikšiću i popis”.

“I predstavnici međunarodne zajenice bili su zabrinuti za vjerske slobode umjesto da prepozaju SPC kao alatku malignog uticaja na evropsje vrijednosti”.

Verifikovano prisustvo 591 od 604 opunomoćenih predstavnika partije

Predsjednik verifikacione komisije Željko Vidaković kazao je da vanrednom kongresu Demokratske partije socijalista (DPS) prisustvuje 591 od 604 opunomoćenoh predstavnika.

Kongres je usvojio izvještaj i konstatovao da su ispunjeni uslovi za rad.

Na sjednici vanrednog kongresa izabrani su radna tijela kongresa. Izabrani su –  sekretarijat kongresa, komisija za izradu izmjena i dopuna statuta DPS, komisija za pripremu izvještaja o radu partije između dva kongresa, komisija za pripremu prijedloga programa partije, kandidacione komisje i izborne komisije.

Perović smatra da DPS mora pokazati smjenjivost vlasti

Srbijanska istoričarka Latinka Perović u video poruci podrške kazala je da je Demokratska partija socijalista (DPS) sada na ispitu da dokaže posljednju odliku jednog demokratskog društva u razvoju.

“Vi sada i pored podjele vlasti i kontrole vlasti, treba da dokažete i da je vlast smjenjiva na demokratskim izborima. Kako razumijem vašu strategiju prihvatanja izbora, ali razumije se uz poštovanje Ustava i zakona koji se ne mijenjaju svakom političkom promjenom vlasti, koja je vrlo tijesna u Crnoj Gori i ne može pobjednik zaboraviti taj odnos snaga”, kazala je Perović.

Smatra da će DPS procijeniti situaciji “vrlo kritički” i da će sa odgovornošću prokrčiti svoj dalji put razvoja Crne Gore.

Kazala je da je DPS prihvatio političku pluralizaciju Crne Gore, gradio državu koja počiva na vladavini zakona, da su nastojali da učvrste parlamentarni sistem, i šta, kako je kazala, najviše cijeni, nijesu političkog protivnika tretirali kao neprijatelja,

“On je imao priliku da pokaže, a poslije ovih izbora naročito, šta on hoće i šta on može, pri čemu je vrlo važno da poštuje granicu, koja je, kao u svakoj zajednici koja želi da se održi i razvija, a to je nezavisnost države i njena strateška orjentacija ka modernom i razvijenijom svijetu”, ocijenila je Perović.

Pozdravljajući Kongres premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev zahvalio se DPS-u, Crnoj Gori i Đukanoviću na podršci članstvu Makedonije u NATO-u.

On je poručio da zna da DPS kao iskusna partija ima i znanja i kapaciteta da vrati povjerenje biračkog tijela i da zato postoji mnogo argumenata.

Generalni sekretar socijalističke internacionale Luis Ajala kazao je da je u ovim teškim vremenima potrebnio više demokratije, više socijalne pravde, da je potreban mir.

“Stojima rame uz rame sa vama dok ostvarujete viziju vaše zemlje u vidu izgradnje Evrope koju želimo, ali i Evrope koja je Crnoj Gori potrebna“, poručio je Ajala.

Predsjednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, poručio je da DPS na nove izazove treba da odgovori sa samopozdanjem i samopoštovanjem jer su najjača partija u Crnoj Gori.

Izabrana verifikaciona komisija i radno predsjedništvo

Na vandrednom kongresu Demokratske partije socijalista (DPS) izabrane su verifikaciona komisija i radno predsjedništvo. Na čelu radnog predsjedništva izabran je potpredsjednik Duško Marković.

Kongres na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo, otvorio je predsjednik partije Milo Đukanović.

Predsjedništvo DPS-a u subotu je jednoglasno predložilo da kandidat za predsjednika partije bude Đukanović.

Predsjedništvo je predložilo da kandidati za potpredsjednika partije budu Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić.

Navodi se da će biti izabrana četiri potpredsjednika.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije