Connect with us

Politika

KONGRES SDP: Raško Konjević izabran za predsjednika stranke

Published

on

Foto: SDP

SDP je održala danas deseti Kongres pod sloganom “Odbranimo građansku Crnu Goru”.

“Na Kogresu su delegati za predsjednika SDP izabrali mr Raška Konjevića a za zamjenika predsjednika SDP Borislava Banovića”, navodi se u saopštenju.

Konjević je u govoru delegatima istakao da su se navršile pune tri decenije trajanja SDP „na pravoj strani istorije“.

„Nemamo dilemu da, kada se sa jedne pristojne vremenske distance, bude sagledavao bilans SDP-ovog djelovanja u ove tri decenije, jasno je da će civilizacijski točak koji smo pokrenuli krajem 90-ih i sva ostvarena istorijska dostignuća prevagnuti nad svim našim slabostima, greškama, nesnalaženjima“, kazao je Konjević.

Ipak, niko od današnjih visokih funkcionera SDP-a „nije u vlasti posrnuo, ništa nezakonito uradio, niko se od te vlasti nije obogatio ili bilo šta zloupotrijebio“.

„Ovi ljudi koje gledate mogu to mirno da kažu i da i iz opozicije prozivaju svakog. Snaga zakona mora da stigne svakog ako želimo društvo vladavine prava. Mi u tu snagu zakona vjerujemo“, poručio je Konjević.

On je ocijenio da je političkim promjenama koje su se desile nakon posljednjih parlamentarnih izbora otklonjen krupan demokratski deficit tokom ovog perioda – nesmjenjivost vlasti.

„Nažalost, kao ni 1989. godine, ta promjena ne garantuje ni mir, ni razvoj, ni stabilnost, već se za te vrijednosti moramo boriti“, istakao je Konjević.

“Odgovor na ukupnu društvenu i političku regresiju zato mora biti reafirmacija državotvorne politike koja podrazumijeva raskid sa starim praksama, kompromitovanim akterima i tvrdoglavim odbijanjem da se uvide brojne sistemske greške u sprovođenju državne politike“, istakao je Konjević.

Kako je naveo, okupljanje zdravih, građanskih, državotvornih, evroatlantski usmjerenih subjekata i pojedinaca, najbolji je model pružanja sistemskog, ozbiljnog i organizovanog vrednosnog odgovora na očigledno regresivne socijalne i političke trendove.

„To je istovremeno i neophodan preduslov za obnovljenu državotvornu i reformsku politiku čiji je ključni cilj obnova građanskog povjerenja i ponovno pokretanje emancipatorske i progresivističke ideje na čijoj energiji je i obnovljena nezavisnost i ostvarena mnoga strateška i istorijska dostignuća“, kazao je Konjević.

Dosadašnja liderka stranke Draginja Vuksanović Stanković istakla da je bila čast i privilegija biti peti predsjednik i prva predsjednica u tri decenije trajanaja SDP-a.

„Obezbijedili smo status opozicione parlamentarne stranke, ali ne i smijenjene partije sa vlasti, već partije koja je svojom voljom izašla iz vlasti zbog svih problema i negativnosti u crnogorskom društvu“, kazala je Vuksanović Stanković.

Kako je navela, za razliku od drugih, navodno građanskih partija, SDP nije ušla ni pomišljao da uđe u savez sa klerikalnim politikama.

Prema riječima Vuksanović Stanković, za razliku od svih njih SDP danas suvereno drži poziciju lijevog centra “a režimski kurs samo još više pojačava našu državotvornu i emancipatorsku politiku”.

Kongres je zbog epidemioloških razloga održan na više lokacija u Crnoj Gori, a pored predsjednika i zamjenika predsjednika, izabran je i novi saziv Glavnog odbora, kao i Statutarne komisije i Nadzornog odbora.

Kongres je usvojio Proglas za očuvanje građanske Crne Gore.

U Proglasu ističu da je nova politička realnost značajnim dijelom uzrokovana opravdanim i realnim nezadovoljstvom građana zbog djelovanja jedne loše vlasti, dominantno je, uspostavljena organizovanim djelovanjem subjekata i struktura koji su u funkciji interesa i politike druge države ili struktura koje se nikada nijesu pomirile sa suverenom i međunarodno priznatom Crnom Gorom.

SDP u proglasu upozorava da je na sceni vladajuća politika čiji je ključni cilj da se kroz nekoliko faza uruši državotvorna politika, multietnički sklad i ustavni koncept građanske Crne Gore, suštinski obesmisli njena državnost i otvori put da se o Crnoj Gori ponovo odlučuje van nje i suprotno njenim nacionalnim interesima.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije