Connect with us

Politika

KONJEVIĆ: Gorivo skuplje za 20 odsto, a problemom se ne bavi ni većina ni Vlada

Published

on

SDP će obnoviti zahtjev prema predsjedniku Skupštine da hitno zakaže sjednicu Parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o Zakonu o akcizama i usvojio njihov predlog o smanjenju akciza na gorivo, saopštio je lider SDP-a, Raško Konjević.

– Zakon, koji je predložio SDP, već je skoro pola godine u proceduri, a koalicija DF/Demokrate/URA o njemu ne želi da raspravlja kako na plenarnoj sjednici tako ni na matičnom Odboru za ekonomiju. Proteklih mjeseci imali smo čak devet povećanja cijena goriva, a da se pritom niko iz Vlade, pogotovo ne resorno ministarstvo finansija i socijalnog staranja, nijesu bavili ovim problemom koji pogoršava kako ekonomsko socijalni status građana tako i uslove poslovanja za privredu – naveo je Konjević.

SDP je kako bi se trajno riješio problem predložila smanjenje, kako navodi Konjević, previsokih akcza za 15 odsto kako bi se njihov nivo doveo do regionalog prosjeka, cijene značajno smanjile, a i kreirao mehanizam koji bi zaštitio građane i privredu od cikličnog enormnog rasta cijena.

– Akcize, naime, učestvuju u cijeni benzina i supera sa čak 0.54 euro centa po litru, a na kompletnu cijenu se onda dodaje i 21% PDV-a, što čini skoro 60% ukupne cijene goriva. Za jedan litar goriva koji, nakon devetog poskupljenja za pola godine, košta 1,40 eura država od građana uzima za akcize i PDV 0,84 eura. To je nedopustivo visok iznos, među najvećim u regionu i Evropi – kazao je Konjević.

On je istakao da su ovakvom politikom ugrožene brojne djelatnosti -od saobraćaja, preko prehrambene industrije, poljoprivrede, a došlo je i do velikog skoka cijena osnovnih životnih namirnica.

Podsjetio je da su cijene goriva za šest mejseci porasle za oko 20 odsto, a građani, navodi Konjević, zbog spore i neadekvatne reakcije Vlade i parlamentarne većine, plaćaju po najskupljim cijenama sve vrste goriva u odnosu na većinu regionalnih država.

– SDP još od početka godine traži da se u Skupštini raspravlja o predlogu Zakona o akcizama, ali skupštinska većina odbija da predlog Zakona stavi na dnevni red.

SDP već tri godine predlaže da parlament promijeni akciznu politiku, ali tadašnja DPS vlast je to odbijala, a sada nažalost nova koaliciona većina DF/Demokrate/URA nastavlja istu politiku.

Ako se ima u vidu da je samo za pola godine mandata nove Vlade bez posla ostalo skoro 10.000 građana da je stopa nezaposlenosti povećana skoro 20%, i sada iznosi ogromnih 24% Vlada je u obavezi da svojim mjerama zaštiti životni standard građana. Svaki četvrti građanin ne radi, a uz ovakav rast cijena, najozbiljnije se ugrožava socijalni položaj građana koji zahtijeva brzu reakciju Vlade koja nažalost izostaje – poručio je poredsjednik SDP-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije