Connect with us

Politika

KONJEVIĆ: Vlada pokazala nestručnost i nekompetentnost

Published

on

Vlada je u prethodnom periodu pokazala zavidnu nekompetentnost, nestručnost i nepoznavanje elementarnih demokratskih standarda, a najveće razočaranje i njen neuspjeh su rezultati vezano za borbu protiv kovida-19 – ocijenio je, u intervjuu Pobjedi, Raško Konjević, predsjednik Socijaldemokratske partije i poslanik u Skupštini Crne Gore.

Da li je i u kojoj mjeri Vlada, za prvih sto dana rada, ispunila što je obećala? Jeste li očekivali više?

KONJEVIĆ: Vlada je u prethodnom periodu prije svega pokazala zavidnu nekompetentnost, nestručnost i nepoznavanje elementarnih demokratskih standarda. Zbog toga smo imali ne samo niz pogrešnih, brzopletih, diletantskih – jednom riječju štetnih odluka, već što je mnogo važnije bili smo svjedoci i nezakonitih i neustavnih postupanja Vlade. Ona se zaklinjala na transparentnost, a ključne odluke je donosila po sopstvenom priznanju „tajno i organizovano“.

Kako je Vlada radila možda najbolje govore oni iz njihovih redova koji ih direktno optužuju i za najteža krivična djela. Tajno zaduživanje, mimo Skupštine čija je to ustavna nadležnost, haos u diplomatiji i vanjskoj politici kojim se urušava ugled države u međunarodnim odnosima, afere Simijanović i 21 milion potpredsjednika Abazovića, nezakonita imenovanja, posebno direktora ANB, politički revanšizam, usvajanje i pripremanje ključnih zakona važnih za integracije, bez bilo kakvih konsultacija sa EU partnerima, sve su to „dostignuća“ Vlade za samo 100 dana.

Vlada nije izašla sa programom ekonomskih reformi. Pitanja sive ekonomije, poreskog duga, zakona o porijeklu imovine, boljeg ambijenta za mali i srednji biznis, dugoročnih mjera za smanjenje nezaposlenosti gotovo da niko iz Vlade ne spominje.

Ipak, najveće razočaranje i neuspjeh Vlade su rezultati vezano za borbu protiv kovida-19. Tu su rezultati katastrofalni. Vlada je iz političkih i razloga koji imaju veze sa religijskom orijentacijom mnogih od njih svjesno dovela u opasnost živote građana. Danas smo na samom svjetskom vrhu po broju oboljelih i umrlih od korona virusa. U normalnim okolnostima samo zbog ovih rezultata Vlada bi dala ostavku, budući da je kolektivno bezrezervno stala iza politike u oblasti zdravstva i ministarke Borovinić-Bojović.

Pozitivan pomak je u boljoj atmosferi za borbu protiv korupcije. „Otvoreni“ su neki slučajevi koji su neopravdano dugo držani u „fioci“.

Kada ste pomenuli „tajno zaduživanje“, što očekujete od saslušanja ministra finansija Milojka Spajića na Odboru za ekonomiju povodom toga? Kako komentarišete zaduživanje Vlade za 750 miliona eura bez znanja parlamenta i javnosti?

KONJEVIĆ: Vlada je u ovaj posao, kako je sama priznala, ušla tajno i organizovano. O najvećem pojedinačnom zaduživanju u istoriji Crne Gore niko ništa nije znao, ni parlament, ni javnost, ni koalicioni partneri.

Ministar finansija je u samo dan i po bio toliko „sposoban“ da ugovori pravnog savjetnika i proviziju koju treba platiti, da u tom roku sklopi ugovore sa 4 investicione banke kao investicionim savjetnicima i dogovori i sa njima proviziju, i da takođe u dan i po napravi prospekt na 400 strana koji je bio osnova za emitovanje obveznica.

Ovaj posao je primjer netransparentnog, u najmanju ruku sumnjivog aranžmana, a radi se, ponavljam, o najvećem zaduženju u istoriji Crne Gore u iznosu od 750 miliona eura. Ministar Spajić je neustavni zakon koji je DPS usvojio juna 2020. godine iskoristio kao pravni osnov i time „ošamario“ sve one poslanike koji su ga glasali, a koji su zajedno sa nama tvrdili da je taj zakon neustavan.

Parlamentarna većina pobjegla je od parlamentarne istrage koju je inicirao SDP na ovu temu, što pobuđuje dodatnu sumnju u nezakonitost čitavog posla.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije