Connect with us

Politika

KONTROLNO SASLUŠANJE MINISTRA UNUTRAŠNJIH POSLOVA; SEKULOVIĆ: Situacija stabilna, ali i komplikovana zbog visoke polarizacije

Published

on

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da su period nakon izbora obilježile visoke tenzije i događaji koji duboko dijele građane. On je na kontrolnom saslušanju na sjednici Odbora za bezbjednost i odbanu rekao da je ipak bezbjednosna situacija stabilna, ali i komplikovana zbog visoke polarizacije.

“Zbog toga ona lako može promijeniti svoju prirodu”, kazao je Sekulović i saopštio da su sva okupljanja građana bila neprijavljena i organizovana putem društvenih mreža.

Dodao je i da se službu za sajber kriminal treba ojačati, a kao razlog je naveo auto-kolone koje se organizuju putem društvenih mreža, gdje policijski službenici prate profile na mrežama i da zbog toga rezultati često izostaju.

“U velikom broj javnih okupljanja oeganizovanih zbog političkih razloga, policija zna ko su organizatori, ali postoji latentna opasnost da ovakva okupljanja izazovu sukob. Postupamo bez ikakve selektivnosti i diskriminacije”.

Miloš Konatar (URA) kritikovao je partijske reakcije u vezi sa akcijom hapšenja pripadnika Kavačkog klana.

“Mislim na saopštenja DPS i SD. Imali smo likovanje što su pripadnici kriminalnog klana pušteni da se brane sa slobode, a imali smo i potpirivanje tog likovanja od pojedinih medija”, rekao je Konatar i poručio da treba “zajedno da se borimo. Apelujem na sve da gledamo viši interes, a to je bezbjednost građana Crne Gore”, kazao je Konatar.

Predrag Bošković (DPS) rekao je da njegova partija podržava akcije policije u cilju borbe protiv kriminala, tvrdeći da DPS nije komentarisao hapšenje, niti da je bilo likovanja, već da su reagovali na komentar lidera GP URA Dritana Abazovića.

“Sve što se trenutno medijski spinuje iz zgrade preko puta je toliko degutantno da vrijeđa zdrav razum…Vi ovdje spinujete, a vaši mediji će to obraditi da bi ljepše zvučalo, da je DPS likovao”, rekao je Bošković.

Konatar je na Boškovićevu izjavu odgovorio da bi volio da ima medije, “ali ih nemam”.

“Ne znam da li mi živimo u istoj državi. Da li ste osjetili atmosferu na portalima koji jesu vaši? Da ne govorim o društvenim mrežama gdje se likovalo zbog puštanja kriminalaca… Loše je za nas kao društvo da idemo u tom pravcu”, kazao je Konatar.

Na temu medija oglasio se i Ivan Brajovic (SD) koji je kazao Konataru da je tačno da nemaju medije, “ali neki mediji imaju vas”, na šta je Konatar odgovorio da “niko ne posjeduje GP URA niti Dritana Abazovića”.

“Nijedan medij ne posjeduje moju partiju, ali ne posjeduje je ni organizovani kriminal”, kazao je Konatar koji je ujedno apelovao da se “ne crtaju političke mete zbog kratkoročnih političkih ciljeva”.

Raško Konjević (SDP) rekao je da treba svi u parlamentu da pokušaju da daju doprinos na smirivanju tenzija. Upitao je da li UP raspolaže operativnim podacima da sudija Bašović radi za mafiju ili za neki od kriminalnih klanova.

“Ako UP raspolaže sa ovim operativnim podacima, onda svi treba da damo podršku policiji”, kazao je Konjević. Potom je dao Sekuloviću fotografiju i rekao da pored Nasera Keljmendija sjedi novi načelnik CB Bar.

“Trebalo je provjeriti do kraja, ako nije sada je prilika da se provjere relacije između Keljmendija i novog načelnika CB Bar”, rekao je Konjević.

Članovi Odbora su saglasni da je bilo službenih propusta na Bogetićima tokom protesta pristalica Patriotsko-komitskog saveza.

Iz vlasti su kritikovali policiju što nije radila svoj posao i obezbijedila nesmetan saobraćaj, dok iz opozicije optužuju službenika policije da je vozilom Vlade “pokupio” dva učesnika protesta.

Branko Čavor (DPS) smatra da izvršna vlast djeluje konfuzno i netransparentno, da su tenzije i dalje visoke, zbog čega očekuje da kontrolna saslušanja budu češća. On navodi i da se iz izvještaja ministra ne vidi umiješanost bivšeg direktora policije Veselina Veljovića u dešavanja na Bogetićima.

Predsjednik Odbora Milan Knežević (DF) kazao je da kad god Zdravko Krivokapić predloži neki zakon “pet auta na Bogetiće i dva na Cetinju” i on se povuče pa zato ne treba da čudi što se o predlozima Vlade ne glasa.

“Nijesmo u stanju da realizujemo izborni program jer se to nekome ne sviđa. Nije se ni meni sviđalo mnogo toga”, rekao je Knežević i osudio svaki vid agresije i širenje vjerske i nacionalne mržnje širom Crne Gore.

Pitao je ministra da li ima informacije da li su se u kafani Bistro sastali Zoran Lazović, njegov sin Petar, bivši policijski funkcioner Enis Baković sa Branom Mićunovićem i da li je Mićunović bezbjednosno- interesantno lice.

Sekulović je, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao da su u vozilu Vlade na Bogetićima bile dvije štićene ličnosti i dodao da načelnik CB nije bio obaviješten o prolasku tog auta a trebalo je da bude.

“Auto je već bilo u pokretu kad su ljudi sjeli na njega…da je to bilo u nekim drugim državama postupanje bi bilo i teže”, naveo je Sekulović.

Dodao je da je saglasan da je skup 6. septembra bio primjer policijske selektivnosti gdje je policija asistirala političkom skupu. Takođe on smatra da je Odluka o kriterijumima za državljanstvo izašla iz okvira onoga sto joj zakon omogućava.

“Promjenom te odluke mi je upodobljavamo zakonu”, rekao je i ponovio da ona neće izazvati demografske promjene. Dodao je da povlačenje zakona nije znak slabosti i tačno je da je cilj određenih aktivnosti da se Vlada pokaže slabom, ali smatra da je ova Vlada sa autoritetom i vrijeme će još bolje to pokazati.

Rekao je da je policija operativno nezavisna i da ministar ne može da barata podacima iz predmeta.

“Vjerujem da će se uraditi sve da osobe koje trenutno nijesu dostupne državnim organima to i budu”, kazao je Sekulović.

Sekulović je najavio je da će provjeriti kako je Radoje Zvicer izašao iz Crne Gore i rekao da nema informacije o sastanku u kafani Bistro na dan hapšenja pripadnika Kavačkog klana.

Dodatno je najavio i da će provjeriti da li su članovi familije visokih policijskih funkcionera zaposleni u državnim organima navodeci da “jeste ćerka Blagojevića i sin Lazovića” i odgovarajući na pitanje Kneževića, kazao da ne zna koji je visoki funkcioner iz Vlade imao kontakt sa osumnjičenim za šverc cigareta u Baru.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije