Connect with us

Politika

KOPRIVICA: MVP da se izjasni da li ima nedozvoljenog miješanja iz regiona u izborni proces

Published

on

Ministarstvo vanjskih poslova treba da kaže da li je na djelu nedozvoljeno miješanje zemalja iz regiona u izborni proces u Nikšiću, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju.

Izvršni direktor te nevladine organizacije Dragan Koprivica, kazao je da finansiranje izbornih kampanja iz inostranstva, ciljane medijske i dezinformativne kampanje i direktno uključivanje drugih država i njihovih zvaničnika u izbornu kampanju, narušavaju demokratski legitimitet izbora.

“Ministarstvo vanjskih poslova treba da nam kaže da li je na djelu nedozvoljeno miješanje zemalja iz regiona u izborni proces u Nikšiću. Da li je ponašanje državnih i partijskih zvaničnika iz inostranstva protivno diplomatskim konvencijama i dobrim običajima”, rekao je Koprivica.

On smatra da Agencija za elektronske medije treba da saopšti da li postoji nedozvoljeni uticaj medija iz okruženja na opredjeljenje građana i građanki Nikšića i da li postoje zakonski mehanizmi da se protiv te pojave djeluje.

“Ćutanje državnih organa znači odobravanje. Ćutanje znači da se u Nikšiću ne dešava ništa posebno niti neuobičajeno, pa ni nezakonito”, kazao je Koprivica.

On je podsjetio da je CDT pokrenuo kampanju “Glasaj slobodno” usmjerenu ka građankama i građanima Nikšića, kako bi promovisao neprikosnoveno pravo na slobodan politički izbor.

Koprivica je rekao da je cilj kampanje da građane/ke podsjeti na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor.

“Na sajtu CDT-a postavljena je aplikacija pomoću koje građani/ke mogu poslati prijave u slučaju da su im ugrožena vitalna prava u toku izbornog procesa ili ako su primijetili zloupotrebe u izborne svrhe”, podsjetio je Koprivica.

On je pozvao Nikšićanke i Nikšićane da glasaju slobodno.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije