Connect with us

Politika

KORČOK: Đukanović je garancija usmjerenja Crne Gore ka Evropskoj uniji

Published

on

Predsjednik Milo Đukanović se bori za Crnu Goru i jasno je da on predstavlja garanciju usmjerenja Crne Gore ka Evropskoj uniji i nesumnjivo vidi njenu budućnost u EU, kazao je ministar za vanjske i evropske poslove Slovačke. Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Crne Gore, Đukanović je tokom drugog dana posjete Bratislavi bio gost na ručku koji je u njegovu čast priredio Korčok.

“U izuzetno otvorenom i sadržajnom razgovoru razmotrena su brojna aktuelna pitanja o bilateralnoj saradnji, regionalnom kontekstu i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana”, navode u Đukanovićevom kabinetu.

Korčok je uz dobrodošlicu Đukanoviću iskazao zadovoljstvo prilikom da nastave nedavni razgovor iz Podgorice.

“Slovačkoj je važno da osjećate našu zainteresovanost za Crnu Goru i Zapadni Balkan i naš interes u tome da postižete ciljeve na integracionom putu”, kazao je Korčok.

Dodao je da su imali dug razgovor i o stanju EU.

“I želim sa ovog mjesta da ohrabrim Vladu da i dalje radi na reformama i održava evropski kurs jer je danas zaista u EU bitno šta radi Crna Gora, šta radi Vlada – ne smiju postojati nikakve sumnje šta se dešava u oblastima transparentnosti i vladavine prava jer su ovo osnovne stvari bez kojih ne možemo krenuti naprijed. Zauzvrat, i to kažem u ime Slovačke, možete biti sigurni da naša Vlada u EU govori kako je jasno da ako države napreduju u progresu, moraju napredovati i prema EU. Dakle, gospodine predsjedniče, najljepše Vam hvala za ovaj razgovor, za Vaše liderstvo, i budućnost Crne Gore je u EU”, naglasio je Korčok.

Đukanović je uz zahvalnost za srdačni prijem i inicijativu za posjetu, ukazao na važnost razgovora koje je imao u Bratislavi u godini u kojoj obilježavamo 15 godina nezavisnosti i diplomatskih odnosa dvije države, ali i u odnosu na kontinuiranu razmjenu mišljenja sa prijateljima u trenutku važnom za definisanje dalje podrške Slovačke Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu.

“Sagovornici su iskazali saglasnost oko bliskih i odličnih odnosa Crne Gore i Slovačke, uz zajedničku ocjenu o potrebi daljeg intenziviranja ekonomske i investicione saradnje kroz organizovanje sastanka Mješovite ekonomske komisije i susret privrednika, kao i promociju Crne Gore kao tradicionalnog turističkog tržišta u Slovačkoj”, dodaju u Đukanovićevom kabinetu..

Tokom razgovora, u kojem je učestvovao i izvjestilac EP za Crnu Goru Vladimir Bilčik, najviše pažnje posvećeno je unutrašnjo-političkim i regionalnim prilikama u kontekstu daljeg evropskog puta.

“Sa Slovačke strane je visoko ocijenjeno da je opredjeljenje Crne Gore ka članstvu u EU nedvosmisleno i da bez obzira na to što Crna Gora prepoznaje nedostatke unutar Unije danas, ni u jednom trenutku ne sumnja u budućnost u njoj. Đukanović je zahvalio za otvorenost i razumijevanje koje su iskazali i ministar Korčok i izvjestilac Bilčik, ističući da je potpuno proširenje EU i NATO, najbolji odgovor na izazove Zapadnog Balkana”, zaključuju u Đukanovićevom kabinetu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije