Connect with us

Politika

KORDIĆ NAJAVILA: Međuvladina konferencija 22. juna

Published

on

Prva politička međuvladina konferencija sa Crnom Gorom, mogla bi biti održana 22. juna ove godine. To je Pobjedi kazala glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je nedavno da se raduje održavanju prve „političke“ međuvladine konferencije sa Crnom Gorom već sljedećeg mjeseca.

“Jasno je da je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za vladavinu prava iz poglavlja 23 i 24. Prije ovoga nijedno poglavlje neće biti zatvoreno”, istakao je Varhelji.

Kordić je za Pobjedu kazala da su pripreme za međuvladinu konferenciju u toku, te da bi ona mogla biti održana 22. juna.

“U intenzivnoj smo komunikaciji sa portugalskim predsjedništvom Savjetom EU oko priprema za međuvladinu konferenciju između Crne Gore i EU, pa postoji dobra šansa da se ona organizuje u nastavku zasijedanja Savjeta EU u konfiguraciji GAC – nivo ministara evropskih poslova država članica EU, koji je zakazan za 22. jun 2021. u Luksemburgu. Svakako još uvijek nijesmo dobili zvaničnu potvdu”, rekla je Kordić.

Upitana šta će podrazumijevati “prva politička” međuvladina konferencija, Kordić ističe da bi taj sastanak trebalo da posluži za jačanje političkog upravljanja procesom pregovora.

“S obzirom na to da je Crna Gora jedina država kandidat koja je otvorila sva 33 pregovaračka poglavlja, ovo će biti prva politička međuvladina konferencija između EU i Crne Gore. Prema načelnim informacijama sadržanim u revidiranoj metodologiji pristupnih pregovora, političke međuvladine konferencije bi trebalo da posluže za jačanje političkog upravljanja procesom pregovora, u vidu dijaloga na visokom političkom nivou”, navodi Kordić.

Time će se, kako kaže glavna pregovaračica, procesu pregovora dodati na značaju i povećati njegova predvidljivost, ,,jer će politički akteri razgovarati o aktivnostima realizovanim u dosadašnjem periodu i budućim planovima, sa fokusom na dva segmenta: vladavinu prava i temeljna poglavlja i sprovođenje revidirane metodologije“.

“Veoma važna tema političkih međuvladinih konferencija će biti i zajednička vanjska i bezbjednosna politika (ZVBP) Evropske unije, što Crnoj Gori pogoduje imajući u vidu stoprocentnu usklađenost naše vanjske politike sa ZVBP. U svakom slučaju, uskoro očekujemo više informacija od Evropske komisije o temama o kojima će se razgovarati na konferenciji”, zaključila je Kordić.

Podsjećamo, posljednja međuvladina konferencija sa Crnom Gorom održana je u junu prošle godine u Briselu, kada je naša zemlja otvorila posljednje pregovaračko poglavlje – poglavlje osam koje se odnosi na konkurenciju.

Ipak, na zakazanoj MVK jasno je da neće biti zatvaranja poglavlja, jer je Crna Gora odlučila da nastavi pregovore sa EU po novoj metodologiji pregovora.

Ona, između ostalog, podrazumijeva da će poglavlja biti grupisana u šest tematskih klastera.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije