Connect with us

Politika

KORDIĆ: Primjena nove metodologije da ubrza pristupanje EU

Published

on

Evropski put predstavlja stateško opredjeljenje Vlade koja je odlučna da intenzivira reforme na svim poljima, a posebno u oblasti vladavine prava, kako bi Crna Gora dostigla evropske standarde i približila se evropskom kvalitetnu života, saopštila je glavna pregovaračica Zorka Kordić, na sastanku sa ambasadorom Republike Finske Kimom Ladervitom.

Kako je saopšteno iz Vlade, Kordić je zahvalila Finskoj na podršci pristupanju država Zapadnog Balkana EU, kao i na dosadašnjoj ekspertskoj podršci Crnoj Gori u više oblasti.

Glavna pregovaračica je izrazila očekivanje da će primjena Nove metodologije, čiji je fokus na intenzivnom političkom dijalogu i suštinskim reformama, ubrzati pristupanje Crne Gore EU imajući u vidu jedinstvenu poziciju u pogledu potpune usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.
Kako je kazala, Crna Gora je posvećena unapređenju bilateralne saradnje i odlučna da pokaže istrajnost u reformskim procesima naročito u svijetlu primjene Nove metodologije.

Naglasila je da je Crna Gora spremna da učestvuje u formatima relevantnim za sadašnje i buduće funkcionisanje EU i da ostaje snažno posvećena usvajanju i promociji evropskih vrednosti.

Iz Vlade je saopšteno da je Ladervit je prenio snažnu podršku Finske procesu proširenja EU na Zapadni Balkan. Poručio je da pristupanje EU treba da se odvija u skladu sa zaslugama, te da Finska, kroz mehanizme koji su na raspolaganju, želi da pruži podršku pregovaračkm procesu Crne Gore.

Poručio je da je u reformskim procesima ka dostizanju evropskih standarda, pored usvajanja normativnog okvira, veoma bitna i implementacija kako bi se kreirao adekvatan pravni okvir i stvorio ambijent u skladu s EU standardima. Kako je kazao, profesionalan i nezavistan pristup mora biti prisutan u svim sferama i institucije u svom radu treba da se vode upravo tim principima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije