Connect with us

Politika

LP: Ko je nudio mito Abazoviću, a ko ima dilove sa SPC?

Published

on

LP

Liberalna partija (LP) ponovo je pozvala ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, te vršioce dužnosti direktora policije i ANB-a, Veska Damjanovića i Dejana Vukšića da, između ostalog, odgovore ko je potpredsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću uoči stupanja na tu funkciju nudio mito u iznosu od 21 milion eura.

Liberali zahtijevaju precizne i jasne odgovore, kako bi građani, navodi se u saopštenju, imali uvid u ono što rade.

“Ko je, kada, gdje, na koji način i pod kojim okolnostima, te sa kojom namjerom ponudio 21 milion eura potpredsjedniku vlade Dritanu Abazoviću? Šta ste povodom tog ličnog priznanja pomenutog potpredsjednika uradili, ko je pozvan na informativni razgovor, koje su činjenice utvrđene i da li ste pribavljene informacije proslijedili tužilaštvu”, navode iz LP-a.

Pitaju nadležne i šta su preduzeli povodom, kako kažu, “bahatog parkiranja službenog automobila Vlade Crne Gore koje je prema pisanju portala zadužio potpredsjednik Abazovića koje je bilo parkirano ispred restorana Plaža u Ulcinju”.

“Da li ste kao što ste revnosno sprovodili propise u nekim drugim slučajevima izvršili kontrolu objekta i napisali zapisnik te osobe koje ste zatekli u skladu sa zakonom procesuirali prema nadležnim organima. Iz kojeg razloga nijeste reagovali kada je u Nikšiću došlo do narušavanja javnog reda i mira i do širenja rasne i nacionalne mržnje od grupice pripadnika nekog pokreta za veličanje velikosrpske ideje na prostoru Crne Gore. Ako znamo da ste prije par dana reagovali ekspresno i lišili slobode lice koje je pisalo grafite na nekoj pijaci onda postaje skoro nevjerovatno da dozvoljavate da grupa huligana satima maltretira građane Nikšića i vrši nedozvoljene radnje a vi ne reagujete. Po čijem nalogu i iz kojeg razloga nijeste reagovali i zaštitili ustav i zakone Crne Gore”, pitaju iz LP-a.

Liberali su ih upitali i koje tajne dogovore imaju sa Srpskom crkvom u Crnoj Gori “i za koje svrhe kao i da li je ste i potpuno izmjestili svoje aktivnosti iz službenih prostorija u manastire i ostale crkvene objekte”.

“Da li će građani morati da za dobijanje ličnih dokumenata idu u crkve i manastire na noge srpskim popovima ili će se zadržati dosadašnja procedura izdavanja dokumenata u službenim prostorijama CB-a. I još jednom ponavljamo prethodno postavljena pitanja. Ko je i iz kojih razloga naredio postavljanje metalne zaštitne ograde na prostoru između Dvorskog trga, Biljarde, Crkve na Ćipuru i Cetinjskog Manastira  u Prijestonici Cetinje na Badnji dan? Da li su se u manastiru nalazile osobe koje ne pripadaju sveštenstvu već su to dovedene iz drugih razloga i za drugom namjenom? Ko je i na osnovu kojih operativnih saznanja ili slobodne procjene nekog od novopostavljenog kadra naredio zabranu prilaska građana i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve Cetinjskom manastiru i ćivotu Svetog Petra Cetinjskog? Ko je i zašto otvoreno favorizovao vjernike Srpske pravoslvne crkve dajući im ekskluzivitet prisustva ispred i u Cetinjskom manastiru”, pitala je Liberalna partija.

Da li je, pitali su, došlo do prekomjerne upotrebe sile u slučaju onemogućavanja nekoliko vjernika crnogorske pravoslavne crkve koji da uđu u Cetinjski manastir, kao i u slučaju privođenja jednog od njih.

“Takođe pozivamo pomenutu trojku funkcionera nove politike da objasne činjenice oko skandaloznog postupanja grupe osoba iz Pljevanja sa državnom zastavom Crne Gore i pravljenja lomače za paljenje zastave koja je zvanično državno obilježje. Samim saopštenjem koje je Uprava policije  dala smo sokirani, jer je isto bilo krajnje neprofesionalno i tendenciozno. Pred očima cijele nacije jasno se vidi sprovođenje jedne opskurne radnje grupe huligana koja se iživljava nad simbolom crnogorske države i da se prema izjavi jednog od vinovnika tog zlokobnog čina ‘ta zastava tamo ne pita’ već isključivo zastava Srbije koju su imali u rukama”, navode iz LP.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije