Connect with us

Politika

LP: Nudimo prijedlog stručnog tima koji će raditi na rješavanju pitanja Montenegro Airlines

Published

on

Ilustracija: LP

Jučerašnja najava o gašenju Montenegro airlines bila je za javnost Crne Gore, ali i regiona, kao „grom iz vedra neba”, mada, kada su „eksperti” nove političke većine u pitanju, ništa nas ne može, a očigledno i ne smije iznenaditi, saopšteno je iz Liberalne partije.

„Pa tako ni razne najave gašenja i ponovnog osnivanja kompanija od nacionalnog interesa. Da li je ili nije Montenegro Airlines upravljano na domaćinski način, najbolje se može zaključiti iz izvještaja o poslovanju kompanije ali i iz drugih relevantnih dokumenata i finansijskih pokazatelja, koji su na raspolaganju svima onima koji budu raspoloženi da se bave ovom kompanijom.

Ukoliko nije, postoje načini i mehanizmi da odgovorna lica snose posljedice. Ali nameće se pitanje, da li dobar domaćin ruši svoju kuću zato što je izgubio posao i ostao bez primanja? Ne, dobar domaćin se ne odnosi po principu ,,Šta ćemo s aviokompanijom, ugasićemo je, najlakše nam je“.

Ne misleći na sve ono što gubimo takvim činom, izgubićemo stručno osoblje, tržišta, reputaciju, dodijeljenje slotove i mnogo drugih stvari. Pa nije aviokompanija taksi pa da se može „gasiti“ i ponovo „paliti“ bez velikih dilema i posljedica po državu, građane, privredu”, piše u saopštenju.

Kako navode iz LP, u duhu dobrog domaćinskog ponašanja, jedino ispravno u datom momentu jeste formirati stručni tim, sastavljen od kompetetnih ljudi.

„Sa sigurnošću tvrdimo da ih naša država ima, koji će sprovesti potrebne analize, procjene troškova i koristi (ne samo materijalnih) razmotriti dobijene podatke i kreirati, a uzimajući u obzir i primjere drugih država, ali i trenutne trendova u avio industriji, potencijalne scenarije opstanka nacionalne aviokompanije (restrukturiranje, prelazak na model sličniji nisko tarifnim kompanijama i sl). Ovo je jedini ispravan i domaćinski put.

Crna Gora nije jedina država koja se suočava sa posljedicama izazvanim pandemijom COVID 19. Mnoge jake svjetske ekonomije, koje nijesu toliko zavisne od turizma, kao što je Crna Gora suočavaju se sa ogromnim problemima. Prema podacima OECD-a 57 država je pružila pomoć svojim aviokompanijama, kroz različite vidove podrške (subvencije, pozajmice, kapital, injekcije keša, subvenciranje zarada i sl).

Na taj način nastojale su da daju podršku i ovom sektoru, jer su posljedice COVID 19 možda i najozbiljnije pogodili baš njih. A mi smo bez bilo kakve prethodne analize, bez angažovanja ljudi iz struke, bez njihovog mišljenja i konkretnih prijedloga, jedino uspjeli da izvedemo scenario gašenja kompanije. To rješenje mogao nam je dati bilo koji građanin Crne Gore neznaven u datoj oblasti, nije nam trebala ekspertska vlada.

Sasvim legitimno bi bilo izaći u javnost i predložiti gašenje nacionalnog avioprevoznika, koji je ne zaboravimo, vraćao kući sve naše građane u jeku pandemije iz drugih država, koji je bio simbol i promoter naših vrijednosti i države, da smo u datom času, zaboravljajući na političke razlike i razmirice zajedničkim snagama, ali prvenstveno snagama struke pokušali pa iscrpili sva moguća rješenja opstanka kompanije”, piše u saopštenju.

Nažalost, kako navode iz LP, nije ni bilo pokušaja.

„Ukoliko resorno ministarstvo i Vlada nemaju vremena da se pozabave ovim problemom na adekvatan način, da na osnovu sprovedenih analiza i predloženih svih potencijalnih scenarija daljeg poslovanja/neposlovanja kompanije, a zarad interesa svih građana ove države, evo mi ćemo na sebe preuzeti obavezu i pripremiti prijedlog stručnog tima koji će se pozabaviti pitanjem Montenegro Airlinesa.

Ako bi se prihvatio scenario onih koji zagovaraju gašenje Montenegro Airlinesa onda bi Crna Gora ostala bez jedinog avio prevoznika, a zatim bi mogli po istom principu ugasiti i željezniki prevoz jer i on posluje sa gubicima, a na kraju možda i prekinuti izgradnju samog autoputa jer neko smatra da je neisplativ.

Znači Crna Gora bi trebala da izgubi saobraćajne veze i infrastrukturu i da se vrati u tamni srednji vijek, iz kojeg protivnici kompanije i svega što ima predznak cnogorskog, tako često pribavljaju argumente o svojoj prošlosti. Onda bi građani morali da plaćaju inostranim kompanijama i prevoznicima i da zavise od njihovih prioriteta i poslovnih politika da li će i pod kojim uslovima letjeti avioni u i iz Crne Gore.

„Montenegro Airlines mora postojati i promovisati Crnu Goru kao jedan od simbola po kojima se nacija prepoznaje van njenih granica”, piše u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije