Connect with us

Politika

MEDOJEVIĆ: Krivokapić me nije pozvao na sastanak lidera, PZP neće glasati za zakone

Published

on

“Premijer Krivokapić me nije pozvao na sastanak. Ne znam koji su razlozi, a vjerovatno mu je jasno da je PzP čvrsto pri stavu da nećemo glasati ni za jedan zakon u Skupštini, sve dok se ne usvoje tužilački zakoni u formi koja je bila usaglašena sa Vladom i ostatkom parlamentarne većine”, saopštio je danas predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Prema njegovim riječima, PZP kao suverenistička, reformska stranka koja je dala ključni doprinos u izglašavanju Ustava i tada i sada smo bili protiv da se i tužilaštvu i pravosuđu daje status nedodirljivih grana vlasti, bez ikakve kontrole Parlamenta, bez prethodno sprovedene lustracije, otvaranja dosijea i opšteg reizbora svih tužilaca i sudija.

“Tužilaštvo je izmjenama Ustava u kojima nije učestvovao PzP formirano kao četvrta grana vlasti koja ne odgovara nikome osim Đukanoviću i DPS-u. Tužilaštvo je postala zatvorena sekta koja skupa sa tužilačkim savjetom čuvaju jedni druge i sprečavaju pokretanje krivičnih postupaka protiv porodice Đukanović”, naveo je Medojević u pisanoj izjavi.

Medojević smatra da Tužilački savjet u postojećem formatu, očigledno ne funkcioniše, niti ispunjava svoju ustavnu i zakonsku funkciju, jer do sada nijesu prihvatili nijednu od mnogobrojnih inicijativa za pokretanje odgovornosti protiv Katnića, za očigledne zloupotrebe ovlašćenja i teško kršenje ljudskih prava i sloboda.

Imajući u vidu, kako je naglasio, da u oblasti izbora i razrešenja  tužilaca ne postoje jedinstveni standardi EU i da je to pitanje ostalo u nadležnosti država članica, predlozi DF o izmjenama tužilačkih zakona, nijesu i ne mogu biti protiv EU standarda. Iz prostog razloga jer ti standardi ne postoje.

“U Njemačkoj javno tužilaštvo je integralni dio Ministarstva pravde, dok je u Holandiji ministar pravde politički odgovoran za policiju i tužilaštvo. Ministar pravde ima ovlašćenje da izdaje opšta i pojedinačna uputstva za postupanje tužilaca i odgovoran je parlamentu za njih. I u Francuskoj Vlada bira tužioce. Očigledno je da je Krivokapič dio nekog dogovora sa Đukanovićem, DPS i tajkunima kojima apsolutno odgovara postojeće stanje u tužilaštvu i koji sprečavaju nužne promjene”, objasnio je on.

Medojevića ne bi iznenadilo da Krivokapić uz pomoć gazda sa strane traži podršku za izbjegavanje reformi i kod DPS i da se može desiti da se sa njima postigne dogovor.

“Ne bi bilo prvi put da Krivokapić pravi dilove sa DPS, preko druge familije, iza leđa DF. Krivokapića i Đukanovića veže zajednička proslost i mržnja prema DF kao simbolu otpora i neophodnih radikalnih i korjenitih reformi”, zaključio je Medojević.

1 Comment

1 Komentar

  1. Građan in

    21.03.2021. at 13:32

    Oj javore, zelen bore, opet ćemo na izbore…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije