Connect with us

Politika

MEDOJEVIĆ: Spajić član organizovane kriminalne grupe

Published

on

Ministar finansija i socijalnog stranja, Milojko Spajić, član je organizovane kriminalne grupe koja je tajno sklapala višemilionske poslove sa investicionim bankama i advokatskim kancelarijama na račun opljačkanih građana, saopštio je danas lider Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

„Imajući u vidu da je ministar Mickej počeo da dijeli lekcije, dok radi rastezanje u teretani hotela Hilton, u društvu svog ličnog državnog sekretara Odovića, kojeg je doveo iz Beograda, da mu bude pri ruci, red je da građanima Crne Gore ponovim šta je sve protivzakonito i kriminalno uradio ovaj lažni ʼekspertʼ. Lažno se predstavljajući kao ministar od 23. 11. (po njegovom priznanju) je uspostavio kontakte sa ministrom finansija Darkom Radunovićem sa kojim je počeo da priprema i dogovara najveće zaduženje u istoriji Crne Gore“”, rekao je Medojević.

Prema njegovim tvrdnjama, postoji osnovana sumnja i priznanje samog ministra da je kao neovlašteno lice, lažno se predstavio i dogovarao direktno, bez javnosti i konkurentskih procedura, poslovne aranžmane sa investicionim bankama i advokatskim kacelarijama, i tim ugovarao finansijske obaveze države u višemilionskim iznosima. Neovlašteno zastupanje i lažno predstavljanje, dodaje, obično predstavljaju krivična djela koja su u sticaju sa djelima prevare u poslovanju i falsifikovanja, i čine organsko biće krivičnog djela organizovanog kriminala.

„Mickey Spajić je postao ministar tek 4. decembra 2020, a poslove sa investicionim bankama i advokatskim kancelarijama je dogovarao mnogo ranije nego što je postao ministar. Dakle kao neovlašćeno lice. Ugovaranje poslova konsaltinga i savjetovanja oko zaduženja i emisija obveznica je definisano Zakonom o javnim nabavkama, kojim je Ministarstvo finansija definisano kao obveznik zakona. Očigledno da niko Mickeya nije naučio da to znači da se svaka javna nabavka u oblasti konsaltinga i savjetovanja mora sprovoditi u javnim i konkurentskim procedurama. Spajić je dao posao investicionim bankama, direktnom pogodbom i to preko svojih licnih poznanika Žugića, Kustrova, Starovića, Mikovićke, od koga su banke i advokatske kancelarije zaradile proviziju od 8-10 miliona eura“, kaže predsjednik PzP-a.

Radi se, ističe, o privatnom poslu jedne organizovane grupe lica koja su svjesno, sa umišljajem, u kontinuitetu sprovodila aktivnosti suprotne zakonima Crne Gore, radi sticanja materijalne koristi i profita.

Medojević poručuje da bi ozbiljna istraga veoma brzo došla do dokaza o komunikacijama članova ove organizovane grupe u vremenu od 23.11. 2109. do 09.12.2020 godine jer su bile intenzivne i za njih postoje i svjedoci iz Ministarstva finansija i Centralne banke.

Takođe, on smatra da nije teško utvrditi i kolika je provizija uzeta od strane investicionih banaka i advokatskih kancelarija, kao i provjeriti koliko je novca plaćeno Spajiću.

„Da se ovakva korupcionaška transakcija desila u bilo kojoj pravnoj državi, ministar bi momentalno bio uhapšen, a Vlada bi pala. Uostalom, ja sam Spajiću nudio javni duel na RTCG koji je on odbio. Vjerovatno je bio na rastezanju u hotelu Hilton”, navodi Medojević.

U nerednim danima će, dodaje, redom pojašnjavati svaku stavku ove „korupcionaške i kriminalne transakcije koju je sprovela ova mala, tajna, ali organizovana grupa“.

„O lažima da je 07.12. Vlada donijela odluku o zaduženju, javnom objavljivanju na Bloombergu, ʼuobičajenojʼ praksi tržišnih ekonomija da imaju privremeno finasiranje, nezakonitom finasiranju budžetskih jedinica koje nijesu definisane zakonom i drugim lažim, ću pisati narednih dana”, poručuje Medojević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije