Connect with us

Politika

METAMORFOZA PREVARE ‘EVROPA SAD’: Marionete stranih interesnih grupa u bjekstvu od odgovornosti

Published

on

Piše: Balša Knežević

Bivši ministri u, za sad, najgoroj vladi u istoriji Crne Gore, Milojko Spajić i Jakov Milatović, koji važe za neopjevane diletante i šampione providnog populizma, predstavili su prošle sedmice svoj najnoviji šibicarski poduhvat – pokret ”Evropa sad”.

Kako je to svojevremeno radio Idi Amin u epizodama nervnog rastrojstva, ove dvije epske neznalice sa viškom hormona i manjkom pameti, na predstavljanju komičnog političkog eksperimenta ređali su bravure iz prizemne demagogije.

Tako su Mickey i Jackob obećavali da će, ako se oni budu pitali, prosječna zarada u Crnoj Gori ubrzo biti 1.000 eura, minimalna penzija 450, a nezaposlenost nula odsto!! Na predstavljanju ovog komično-perverznog programa, na kome bi im pozavidio i Haksli u najboljim danima utopijskog entuzijazma, čuli smo i jednu demagošku bravuru – Milatović, na osnivanju političke partije, poručio je političarima da „sjašu sa naših leđa“!?

Samo ovih par rečenica dovoljno govore o ozbiljnosti političkog projekta iza kojeg su stala ova dva drska prodavača magle. Ali Spajić i Milatović imaju i te kako opravdan motiv za nastavak srljanja u politički avanturizam, koliko god bio žalostan u svojoj neozbiljnosti.

Tragedija gluposti – providna prevara

Prije nego počne uopšte da se govori o motivima za nastavak bavljenja politikom ovih samoproklamovanih ”eksperata”, treba se podsjetiti na rezultate njihovog marljviog rada na razaranju Crne Gore u vladi Zdravka Krivokapića, koji može da se svede na četiri riječi – tragedija gluposti – providna prevara.

Milojko Spajić u čobanskom izdanju

Milojko Spajić će ostati upamćen kao čovjek koji je uz krajnje sumnjive okolnosti, ugovorio zaduživanje Crne Gore od 750 miliona eura (vraćamo oko 890 miliona sa kamatama) i to prije nego mu je zvanično počeo mandat u vladi!

Portal Aktuelno početkom godine je pisao da u određenim uskim poslovnim krugovima kruži priča da je Spajić oko devet miliona eura provizije za to zaduživanje podijelio sa dva srpska biznismena i visokim funkcionerom takozvane SPC,  popom  Grigorijem Durićem. Ove navode Spajić nikad nije demantovao.

Treba podsjetiti da je Spajić pripremao tajno zaduživanje Crne Gore od 900 miliona eura, a u tom subverzivnom poslu, da je uspio, posrednik bi mu bio niko drugi do predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Što se Milatovića tiče, njegov diletantizam, sklonost ka spletkarenju i mahinacijama ostaće dugo upamćeni. To je čovjek koji je kada je došao na mjesto ministra ekonomskog razvoja, govorio da ski centre 1450 i 1600 u Kolašinu treba maltene zatvorit jer nijesu na odgovarajućoj nadmorskoj visini, da bi zatim ispoljio neviđenu dozu licemjerja i tendencioznog bezobrazluka i pojavio se na otvaranju žičare K7 koja spaja dva pomenuta centra!

Milatović je volio da pravi sulude grafikone koji nijesu imali mnogo veze sa realnošću, ali ni sa zdravim razumom. O njegovoj biografiji možete čitati na online magazinu Luča na OVOM LINKU.

Jakov Milatović: Ekspertčina u PM!

”Evropa sad” – biser mahinacija i demagogije

O nepočinstvima dua destruktivaca može se dugo pričati jer su oni među najodgovornijima za gašenje državnih preduzeća, ulaženje u sulude projekte kao što su “Montenegro works” i silne sulude ekonomske avanture.

Međutim, biser nesposobnosti i manijakalnih mahinacija je njihov program ”Evropa sad” koji je ukopao crnogorsku ekonomiju, ostavio zdravstveni Fond bez 180 miliona eura prihoda godišnje,  uzrokovao astronomski rast cijena svakodnevnih namirnica, uzrokovao pad prihoda, galopirajuću inflaciju i generalno uveo haos u državi. Stoga je krajnje ironično što su Mickey i Jackob odlučili da imenuju svoj politički pokret – ”Evropa sad”, koji je samo metamorfoza propalog ekonomskog eksperimenta.

O kakvim se licemjerima i frazerima radi govori i činjenica da, iako su se falili da su veliki biznismeni i da su na funkciju došli samo da pomognu državi, ipak podnijeli zahtjeve za ostvarivanje prava na jednogodišnju naknadu po prestanku funkcije. S obzirom da su još godinu na grbači države, imaju vremena da pripreme politički pokret.

Vojnici sumnjivih interesnih grupa

S obzirom na katastrofu koji su iza sebe ostavili kao najgori ministri u, za sad, najgoroj vladi u istoriji Crne Gore, logično je postaviti pitanje – odakle im obraza da nastave sa bavljenjem politikom?

Sagovornici portala Aktuelno dobro upućeni u način rada pomenutog dvojca diletanata, ističu da su Spajić i Milatović bili prinuđeni da uđu u politiku, i da iza njih stoje određene interesne grupe, odnosno lobiji, bliski bivšem režimu u SAD.

”Iako njegove izjave često djeluju nesuvislo, Nebojša Medojević je u pravu kada kaže da su Spajić i Milatović  vojnici ‘duboke države’, odnosno interesnih grupa bliskih bivšem režimu Donalda  Trampa. Te strukture su Spajiću i omogućile ekspresno podizanje kredita od 750 miliona koji će sa kamatama izaći na oko 890 miliona. Cilj tih interesnih struktura je da preko ovakvih transakcija dobiju ljude kojima će moći da upravljaju i manipulišu”, rekli su naši izvori.

Kako stojimo? Oćemo li se izvuć?

Spajić je u januaru posjetio Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje je, kako smo već pisali, lobirao da izbjegne krivičnu odgovornost za malverzacije u krajnje sumnjivom zaduživanju od 750 miliona eura u decembru 2020. godine.

”Stoga treba pretpostaviti da će iste te interesne grupe koje su ih ‘gurale’ kada su bili u vladi, nastaviti da podržavaju i njihov pokret”, rekli su naši izvori.

Partija kao osiguranje od krivičnog gonjenja

Pad vlade Zdravka Krivokapića spasio je, kako napominju naši izvori, Milatovića i Spajića, jer nova vlada će morati da se nosi sa katastrofalnim posljedicama njihovog programa ”Evropa sad”.

”Projekat ‘Evropa sad’ izazvao je galopirajuću inflaciju i nezabilježen rast cijena, a kada tome dodamo i krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini, jasno je da će se Crna Gora suočiti sa teškom ekonomskom situacijom. Spajić i Milatović su vjerovatno bili najsrećniji ljudi u državi nakon pada vlade, jer neće morati da se nose sa odgovornošću za katastrofu kojoj su neizmjerno doprinijeli”, rekli su naši izvori.

Kako ističu, tu dolazimo do osnovnog motiva koji je natjerao Spajića i Milatovića da osnuju politički  pokret.

”Milatović i Spajić ulaze u politiku da bi, kada dođe vrijeme da odgovaraju za malverzacije koje su počinili, bili u mogućnosti da kažu da je u pitanju politički napad na njihov pokret ‘Evropa sad’. Tako da kad tužilaštvo bude ispitivalo okolnosti zaduženja, gašenje državnih firmi i ostale malverzacije, Spajić i Milatović će moći da se pozovu na kartu ‘političkog progona”’, rekli su naši izvori.

To je možda i najbolja izlazna strategija za sva nepočinstva i malverzacije koje su ova dva diletanta sa viškom kompleksa i nedostatkom znanja napravila, jer u Crnoj Gori manje-više sve može da bude predstavljeno kao politički progon. Stoga na pokret ”Evropa sad” ne treba gledati nikako drugačije osim kao  na sredstvo koje će dvojac Spajić – Milatović iskoristiti za vađenje iz političko-malverzacione septičke jame u koju su upali.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije