Connect with us

Politika

MI: U birački spisak za opštinu Herceg Novi nelegalno upisano preko 11% birača

Published

on

Ministarstvo unutrašnjih poslova zvanično je zaključilo birački spisak za opštinu Herceg Novi gdje se lokalni izbori održavaju 9. maja.

Prema podacima MUP-a pravo glasa na izborima ima 25.590 birača, što je 83 birača više nego na parlamentarnim izborima u avgustu prošle godine, podsjećaju iz Montenegro international.

Portal CrnaGora.Today došao je do spiska birača koji imaju prebivalište i pravo glasa van Crne Gore, čime su u skladu sa zakonom po automatizmu trebali biti izbrisani iz biračkog spiska.

Ovaj portal prenosi spisak koji sadrži imena 2,533 lica koja se u skladu sa zakonom nisu smjela naći na biračkom spisku.

Najviše je nelegalno upisanih birača na biračkom mjestu 35 Savina 1 gdje je biračko tijelo uvećano za čak 19.76%, slijedi BM 26 Topla 3 sa uvećanjem od 18.25%, zatim BM 27 Topla 4 – 17.95%, BM 36 Savina 2 – 17.60%, BM 18 Igalo 3 – 17.03%, dok je jedino biračko mjesto bez nelegalno upisanih birača br. 11 Ubli, gdje pravo glasa ima svega 17 birača .

Kako je nedavno saopšteno iz CeMI-ja, u trenutku analize biračko pravo na izborima u opštini Herceg Novi imalo je 25.502 lica, od kojih 2.691 lice ima prebivalište u drugoj državi, što predstavlja više od 11 odsto biračkog tijela te opštine.

Takođe, Državna izborna komisija utvrdila je da je u izvodu iz biračkog spiska za opštinu Herceg Novi, upisano 1.973 birača koji imaju biračko pravo u Republici Srbiji.

Dakle, iz biračkog spiska očigledno nijesu uklonjeni dupli birači, a pored toga nekako je porastao i broj osoba sa pravom glasa”, navode iz MI.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije