Connect with us

Politika

MINISTARKA VANJSKIH POSLOVA ŠVEDSKE: Dinamika pregovora sa EU zavisi od reformi

Published

on

Dinamika pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) zavisi od reformi, poručila je predsjedavajuća Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i ministarka vanjskih poslova Švedske Ana Linde nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Đorđem Radulovićem.

Linde je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Radulovićem, kazala da fokus mora biti na reformama i da će razmotiriti kako misija može pomoći Crnoj Gori na tom putu.

„Na bilateralnom nivou mi smo podržali naše dobre odnose i jaku podršku Švedske za članstvo Crne Gore u EU“, kazala je Linde.

Radulović je pozdravio predsjedavanje Švedske OEBS-om, uz očekivanje da će kroz ovu važnu međunarodnu organizaciju nastaviti da doprinosi očuvanju demokratije i stabilnosti u Evropi.

On je ocijenio da su prioriteti tokom presjedavanja Švedske OEBS-om, u potpunosti komplementarni sa crnogorskim vanjskopolitičkim, ali i unutrašnjim zalaganjima.

„Nastavićemo intenzivnu saradnju u sprovođenju reformi, u najzahtjevnijim poglavljima“, rekao je Radulović.

On je kazao da je sa Linde razgovarao i o aktuelnoj imunizaciji stanovništva u Crnoj Gori.

Radulović je rekao Linde da je uvjeren da će Švedska ukloniti Crnu Goru sa liste visokorizičnih zemalja, imajući u vidu poboljšanje epidemiološke situacije.

„U prilog tome govori podatak da srazmjerno broju stanovnika, prednjačimo u Evropi po broju vakcinisanih i istovremeno preuzimamo sve neophodne mjere u pravcu ostvarivanja što uspješnije turističke sezone“, rekao je Radulović.

Radulović je pozvao turiste iz Švedske da posjete Crnu Goru i poručio da će do ljeta biti bezbjedna destinacija i da će tursitički radnici biti u velikom broju vakcinisani.

On je istakao da je sa Linde razgovarao i o snaženju ekonomske saradnje i povećanju robne razmjene dvije zemlje.

„Za Crnu Goru su dragocjena skandinavska iskustva u oblasti energetike, naročito obnovljivi izvori i zelena energija, kao i uspostavljanje saradnje sa Švedskom agencijom za međunarodnu saradnju“, rekao je Radulović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije