Connect with us

Politika

MINISTARSTVO RASKINULO UGOVORE: Koprivica više nije spoljni ekspert u resoru kulture

Published

on

Spoljni ekspert za resor kulture u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica nije više na toj funkciji, budući da mu je početkom ovog mjeseca istekao ugovor koji je imao sa Ministarstvom, a nije došlo do zaključenja novog.

On je to juče u kratkom telefonskom razgovoru i potvrdio Pobjedi, navodeći da je Ministarstvo raskinulo i ostale ekspertske ugovore budući da je došlo vrijeme za imenovanja direktora direktorata. Do sada je Vlada, na prošloj sjednici, imenovala samo mr Anitu Lagator za vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata za kulturnu baštinu i razvoj u oblasti kulturne baštine u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Koprivica je na dužnost stupio početkom februara ove godine i od tada se aktivno bavio spornim pitanjima u resoru kulture. U fokusu njegovog djelovanja često se nalazilo i Crnogorsko narodno pozoriše, odnosno, nagomilani problemi u toj ustanovi. Takođe, Koprivica se bavio i revizijama konkursa prethodnog Ministarstva kulture, naročito pojedinim dobitnicima Konkursa za sufinansiranje u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Njegov kratki mandat obilježio je i sukob sa Fakultetom za crnogorski jezik i književnost, koji je eskalirao nakon protesta predstavnika FCJK zbog neisplaćivanja budžetskih sredstava, ispred zgrade resora kulture na Cetinju. Zastupao je stavove ministarke Vesne Bratić i tokom obustavljanja naknade za istaknute kulturne stvaraoce, kada je u emisiji na TVCG apostrofirao dekana FCJK Adnana Čirgića čiji status je bio sporan za Ministarstvo.

Koprivica je u resor kulture došao u trenutku kada je taj sektor bio u nekoj vrsti blokade više od mjesec, što se posebno osjećalo u funkcionisanju ustanova kulture koje direktno zavise od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Koprivica je, inače, u penziji, a redovni je profesor Filološkog fakulteta u Nikšiću.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije