Connect with us

Politika

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA: Evroatlanska perspektiva jedini ispravan put

Published

on

Podgorica, (MINA) – Evropska i evroatlantska perspektiva jedini su ispravan put za budućnost regiona, ocijenio je generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Vladimir Vučinić.

On je, na današnjem onlajn /online/ sastanku političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), naveo da A5 predstavlja primjer uspješnog regionalnog foruma za promovisanje evroatlantskih vrijednosti i saradnje na Zapadnom Balkanu.

„To pokazuje i činjenica da su sve članice A5, osim Bosne i Hercegovine (BiH), u međuvremenu postale NATO saveznice“, kazao je Vučinić, saopšteno je iz MVP.

On je naglasio spremnost Crne Gore da pruži političku i praktičnu podršku BiH, kao i drugim državama regiona, za unapređenje saradnje s NATO, u okvirima njihovih nacionalnih ambicija, i da se zalaže za proširenje članstva A5.

Vučinić je potencirao značaj daljeg napretka regiona u procesu pristupanja Evropskoj uniji i potrebu međusobne podrške u cilju sprovođenja neophodnih reformi radi što bržeg ostvarenja zajedničke evropske perspektive.

On je, u pogledu regionalnih kretanja, kazao da su aktuelna pandemija i njene posljedice dodatno pojačale potrebu saradnje članica i posmatrača A5.

Vučinić je, kako je saopšteno, posebno naglasio značaj saradnje u pogledu suprotstavljanja hibridnim prijetnjama, navodeći da se zajednički mora oduprijeti pokušajima podrivanja demokratskih vrijednosti u regionu i kredibiliteta evropskih i evroatlantskih procesa.

On je zahvalio na dragocjenoj pomoći koju Sjedinjene Američke Države pružaju radu A5, državama u regionu, kao i Evropi, što, kako je naveo, predstavlja demonstraciju transatlantskog jedinstva i solidarnosti.

Generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje Ministarstva odbrane, Rajko Pešić, rekao je da se A5 pokazala kao značajan mehanizam za unaprjeđivanje saradnje na Zapadnom Balkanu, kao i afirmaciju vrijednosti koje baštini Sjeveroatlantski savez.

Prema njegovim riječima, jedan od važnih zadataka zemalja regiona je jačanje nacionalnih odbrambenih sistema.

“Budući napori Povelje trebalo bi da budu usmjereni ka postizanju ovog cilja, kroz zajedničke vojne vježbe i obuke, koje će takođe doprinijeti jačanju interoperabilnosti i olakšati zajedničko učešće u međunarodnim misijama“, kazao je Pešić.

On je naveo pozitivno iskustvo zajedničkog doprinosa operacijama u Avganistanu, u okviru misije “Odlučna podrška”.

Pešić je rekao da bi moguće zajedničko angažovanje u okviru Američko-jadranske povelje u budućim NATO misijama imalo pozitivan uticaj na regionalnu saradnju, potvrđujući posvećenost i sposobnost da se doprinese miru i stabilnosti.

Govoreći o sajber bezbjednosti, on je kazao da sajber prijetnje u regionu postaju sve učestalije i složenije, i da je najefikasniji način suprotstavljanju istim zajedničko djelovanje i saradnja, što, kako je naveo, podrazumijeva i blagovremenu razmjenu informacija.

Kako je saopšteno, na sastanku su razmatrani dalji koraci za jačanje interoperabilnosti, otpornosti i spremnosti članica A5, kao i budućnost regiona u pogledu evroatlantske integracije i bezbjednosni izazovi na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku je, kako se navodi, usvojen Akcioni plan predsjedavanja Hrvatske Američko-jadranskom poveljom za ovu godinu kojim je predviđeno održavanje 24 aktivnosti na visokom i ekpertskom nivou.

„A koje za cilj imaju unapređenje političke i odbrambeno-vojne saradnje država članica Povelje“, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije