Connect with us

Politika

MINISTRI NA EKONOMSKOM FORUMU: Zadatak ove vlade je da uvede državu u EU

Published

on

Crna Gora je spremna da povlači teške poteze neophodne za brže pristupanje Evropskoj uniji, poručili su ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović i dodali da je država otvorena i sigurna za turiste.

Oni su na Delfi ekonomskom forumu, koji traje do danas u Atini, kazali da je zadatak Vlade je da državu uvede u EU do kraja četvorogodišnjeg mandata i na tome svi mnogo rade.

Ministri su učešće na Delfi ekonomskom forumu iskoristili da promovišu Crnu Goru kao otvorenu, sigurnu i poželjnu turističku destinaciju usljed globalne pandemije virusa korona, zahvaljujući odlukama i mjerama Vlade.

Oni su govorili o mogućnostima za ulaganja, privlačenju investicija iz zemalja EU, rješavanju problema od preuzimanja vlasti, novom avio ambasadoru države i potencijalno prvim destinacijama ka kojima će letjeti avioni Air Montenegra, kineskom kreditu za nezavršeni autoput i ostalim temama.

Milatović je naveo da Crna Gora kao mala zemlja može brže da pristupi reformama i bude dobar primjer za cijeli region, s obzirom da je evropska integracija jedina budućnost, a bez toga ni Evropa ne bi bila potpuna.

Spajić je rekao da žele da pristupanje Uniji bude mnogo brže nego što analitičari predviđaju i da Crna Gora bude spremna za ulazak u EU u toku ovog mandata Vlade.

Ministri su, kako se navodi u zajedničkom saopštenju ministarstava finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, saglasni da je, uz suštinsko približavanje crnogorske ekonomije evropskoj, za državu posebno važna vladavina prava i rezultati na tom polju.

Spajić je kazao da su često u prošlosti imali situacije gdje se bilo pro-evropski samo u teoriji i govorilo se u superlativu kako se želi da se približe EU, ali činjenično nije uvijek bilo takvo ponašanje.

“Ova Vlada mijenja tu praksu i jako ozbiljno shvata proces pridruživanja. Na Zapadnom Balkanu – prvi smo u redu za pristupanje EU, ali i dalje imamo mnogo posla da bi se to postiglo”, naveo je Spajić.

On je kazao da je važno da se fokusiraju na egzekuciju i implementaciju svih pravila i zakona koje preuzimaju od EU i podsjetio na predug proces dosadašnjeg pregovaranja.

Milatović i Spajić su dodali da su cilj kredibilni investitori EU, a najavljeno je da je u pripremi paket koji će biti dobrodošlica za sve investitore u jednom veoma zdravom fiskalnom okruženju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije